Radio Ivo: Pojďme spolu prostě spát!

27. červen 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Jak jsme naznačili minule, hrdinky příběhů Romany Bohunské začínají vystrkovat své emancipační růžky. Ovšem způsob, jakým to činí ta dnešní, hraničí až se sexuálním obtěžováním. A jak název napovídá, půjde především o emoční klid.

Projekt Štramberk legacy patří do širší skupiny rozvoje regionální kultury v rámci památkové péče. V tomto segmentu se ovšem často zapomíná na fakt, že i památky jsou spravovány lidmi, kteří žijí v současnosti. A vývoj společnosti je nezastavitelný. Kdysi nemyslitelné vzorce chování se stávají normálními a s tím je spojeno i to, že ženy se o svá práva nejen přihlašují, ale jsou schopny je někdy prosazovat i na úkor práv jiných skupin. A dobrým příkladem může být právě Miluš Marcelka Júzová, u zrodu jejíž kariéry finanční tajemnice a členky správní rady hradu Boutov (a i u následných osobních i společenských peripetií) stála sexuální posedlost bez výjimky všech hrdinů tohoto příběhu, včetně jí samotné.

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 6. 10. 2020 se speciálním hostem, herečkou Aňou Geislerovou! Začneme od 19 hodin ve Studiu 1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Přijďte včas!

Ano, sexualita může být skutečně hlavním hnacím motorem mnoha činů všech bytostí, zvířata nevyjímaje. Ale svoboda (a také rovnost a bratrství, naznačené v jedné ze scén, kdy si ústřední hrdinka prozpěvuje Marseillaisu) vždy začíná tam, kde skončila svoboda někoho jiného. Ale ne každý si to uvědomuje.

A proto je hranice toho, co si kdo ke komu může dovolit, tematickým středobodem příběhu jedné socio-eroticky výrazně proaktivní ženy a dvou mužů, kteří jí víceméně pasivně, ale o to posedleji podléhají. Představte si podobný model na jakémkoli pracovišti, na němž se běžně ocitáte. Že to není zas tak těžké?

Radio Ivo: Život nedoceníš – výjimečně ve studiu S1

Současný trend vede k odsexualizování pracovních vztahů. Nepřijdeme ale díky tomu o část pohonu? Není ono pomyslné světlo na konci jakýchkoli neřešitelných tunelů vlastně zapalováno lýtky? A to rovnocenně mužskými i ženskými? Kolik bychom měli úspěšných manažerů, tvůrců či vůdců politické opozice bez onoho pověstného ptačího „natřásání peří“? Jak oddělit společensky prospěšné od osobně výhodného? Je nemorální, když je energie leadera odporu vůči nespravedlivému režimu poháněna touhou pomilovat se se spoustou žen?

Na to vše se spolu s několika umně skrytými machiavelistickými odkazy ptá Romana ve svém novém autorském textu. Odhalíte je? A pokud ne, vadí to někomu? To už posuďte sami při poslechu hry, která byla výjimečně natočena bez publika v intimní atmosféře největšího Studia 1 Českého rozhlasu, kam se vejde i symfonický orchestr. A tak by to byl div, kdyby se tam nevešlo jedno mohutné erotické dusno mezi třemi lidmi v práci!

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Související