Radio Ivo: Víš, s kým mluvíš, neplavče?

25. květen 2019
Radio Ivo na Radiu Wave

Tak nevíme: buď se Romana Bohunská rozhodla prozkoumat další zákoutí adaptace klasického díla, nebo má krizi. V lepším případě obojí. Oidipovské téma totiž řeší v rámci svého dalšího příběhu o nadstandardních sourozencích. Incestní motivy byly i v předchozích Romaniných libretech silným spodním proudem vztahových peripetií.

Na natáčení poslední hry si Romana dokonce vzala tričko s nápisem InCest La Vie! (které mělo na zádech ještě dovětek In Vino Veritas). Prozrazuje nám to sice možná něco ze zákoutí Romaniných dávných i současných inspirací, nicméně není zcela jasné, zda jako autorka nakládá s antickými divadelními standardy (a od nich odvozenými psychoanalytickými pojmy) záměrně volně, nebo jen nešikovně.

V každém případě tu ovšem máme nový příběh, v němž Viktor a jeho sestra Marta a Martin manžel Mirek doplácejí na dávnou historii ne zcela vydařených vědeckých experimentů s umělým oplodněním v Čechách sedmdesátých let. Ale jak už to chodí (minimálně v Romaniných hrách), vše zlé je k něčemu dobré. Například k happy endu. Ale na rozdíl od filmu se Romana v rozhlase při srovnávání společenské situace tehdy a po letech může spolehnout pouze na jazyk. A to není jednoduché.

Vzpomeňme si třeba na klasický lexikální odraz generačního problému na populárním příkladu, kdy se v šedesátých letech v slangu mládeže rozšířila vlna „vole“. Proti ní se okamžitě v generaci jejich rodičů vzedmula velká vlna nevole. A konflikt jsme měli rovnou na stole. Takto evidentní příklad přímo z jazyka je typickou ukázkou způsobu, jakým také Romana pracuje s lexémy dodnes. Ale není to pouze jazyková stránka, jíž se daří autorce portrétovat její postavy. Pracuje na nejrůznějších drobných detailech, jedním z nich je charakterizace manželské dvojice jako páru „minimalistů“. A to nejen co se týče partnerských nároků. Co se ale stane minimalistům, když přijde maximální problém?

Radio Ivo na Radiu Wave: Život nedoceníš

A tím se ale dostáváme k tématu, které zajímá Romaniny fanoušky v poslední době snad nejvíc: jak probíhá rozvod manželů Tierai? Od tiskového mluvčího Českého rozhlasu jsme získali oficiální informaci, že právě minulý překvapivý „výpadek“ závěrečných titulků z nahrávky hry Kdo to všechno zašije? byl svým způsobem právní obranou v rámci rozvodového řízení a sporu o společné jméno Bohunská-Tierai. A to proto, že Lahore Tierai se po sňatku také tituloval společným příjmením Bohunská-Tierai, aniž by bylo jasné, zda na to má právo. A proč? Věřte nebo nevěřte: protože v matrice a na manželské smlouvě bylo rozlité kafe. Otázkou ovšem je, zda řešení soukromého sporu zaměstnanců neuváděním jejich jmen pod odvedeným dílem bylo ze strany vedení Českého rozhlasu dobrou volbou. Jako vždy rebelující Petr Marek okamžitě prohlásil toto jednání za alibistické a poškozující práva zaměstnanců (připomeňme totiž, že nebylo uvedeno jméno žádného z účinkujících!) a požádal o vstup do odborové organizace Českého rozhlasu. To zas bude!

Ovšem měsíc uběhl a máme tu jednoznačně dobrou zprávu: Romana Bohunská je úspěšně rozvedena! Její jméno tedy v titulcích uslyšíte opět v klasické podobě a z odborových plachet Petra Marka je vítr odfouknut asi někam jinam. Romana působí, že je v nové formě, a dokonce připravuje knihu svých vzpomínek na domácí násilí.

A vy si nyní můžete jako důkaz poslechnout onu oidipovskou hru, natočenou v pražském Studiu Hrdinů.

autoři: Petr Marek , Marian Moštík , Johana Ožvold
Spustit audio