Radio Wave a Rádio_FM živě z vily Tugendhat

16. březen 2017

V pondělí 3. dubna ovládnou vlny Radia Wave vzpomínky na 25. výročí rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky. V rámci mezinárodního projektu Audioport se opět po půl roce propojí česká stanice pro mladé Radio Wave a její slovenský protějšek Rádio_FM. Tematický program s účastí českých a slovenských osobností odvysílají obě stanice v přímém přenosu z brněnské vily Tugendhat. Na sociálních sítích nabídnou rovněž živý videopřenos z akce. Pozvání do debaty přijali politici Petr Pithart a František Mikloško i zástupci mladší generace – spisovatel Marek Šindelka, hudebník NobodyListen, výtvarnice Kateřina Šedá a další.

Vysílání Radia Wave se tématu 25. výročí rozpadu federace bude věnovat celý den. V proudovém vysílání On Air nabídne posluchačům anketu, jak mladí lidé vnímají rozdělení federace, debatu o slovenské kultuře s dokumentaristkou Zuzanou Piussi, historický průřez tématem rozpadu společného státu i speciální vzpomínkové vydání popkulturní rubriky Pofrk. Satirický formát Dementi se tentokrát zaměří na historické audionahrávky tehdejších premiérů Václava Klause a Vladimíra Mečiara.

Adam Gebrian si ve speciálním dílu pořadu o architektuře Bourání pozve od 18 hodin do brněnského studia Českého rozhlasu autory rekonstrukce vily Tugendhat. Předcházet mu bude dopolední videoprohlídka vily v režii Adama Gebriana, uveřejněná na facebookovém profilu Radia Wave.

Živé vysílání a videostream z vily Tugendhat bude probíhat 3. dubna od 19 do 22 hodin. Proč došlo k rozpadu Československa? Jak se vidí Češi a Slováci po 25 letech? I o tom budou v živém přenosu diskutovat politici Petr Pithart a František Mikloško, novináři Martin Šimečka, Radko Kubičko a Lukáš Fila, za umělce pak hudebník NobodyListen, básnířka Mirka Ábelová, spisovatel Marek Šindelka nebo výtvarníci Kateřina Šedá a Erik Šille. O hudební program se postarají zpěvačky Sára Vondrášková aka Never Sol a Katarína Máliková.

Radio Wave a Rádio_FM propojují své vysílání již pátým rokem. Své postřehy si ve společném vysílání z Prahy či Bratislavy vyměňují moderátoři, redaktoři a hudební dramaturgové obou stanic. Celodenní vysílání provázené jedním společným tématem vždy vyvrcholí večerním vystoupením českého a slovenského hudebního projektu.

„Letošní jarní Audioport je pro nás speciální a pečlivě připravovanou akcí. Poprvé opouštíme naše vysílací studia a vysílat budeme tentokrát z krásného prostoru brněnské vily Tugendhat. Audioport se tím vrací na místo činu a výročí rozpadu společného státu si připomene přímo na místě, kde čeští a slovenští premiéři oznámili rozpad federace. Další novinkou tohoto Audioportu je živý videostream z akce, který nabídneme našim posluchačům na facebookovém profilu Českého rozhlasu, Radia Wave a Rádia_FM,“ uvedla šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Projekt Audioport je výsledkem dlouhodobé vzájemné spolupráce Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska. Obě média veřejné služby jeho prostřednictvím podporují spolupráci na současné české a slovenské hudební scéně a zaměřují se na společná témata i problémy mladých Čechů a Slováků.

Spustit audio