Radio Wave New Stage na Metronomu: Rapperky z Islandu, debaty o revoluci i klání o export Czeching

11. červen 2019

Radio Wave bude mít i letos vlastní stage na Metronome Festivalu. V pátek 21. a v sobotu 22. června na pražském Výstavišti zjistíte, kdo zvítězí v exportním projektu Czeching 2019, a hlavně si budete moci poslechnout britskou písničkářku Lauran Hibberd nebo kapely Khoiba, Reykjavíkurdætur, Manon Meurt či WWW. Sledovat to nejzásadnější bude možné i v živém vysílání, na sociálních sítích nebo prostřednictvím online reportáže.

Programem Radia Wave New Stage provedou moderátorky Mary C a Bára Šichanová. V pátek vystoupí kapely Khoiba, The Ills, Lazer Viking nebo britská indierocková písničkářka Lauran Hibberd. V sobotu pak bude Radio Wave vysílat přímo z místa, a to od 16:00 do 19:00. Moderátoři Kuba Kaifosz a Hana Řičicová budou právě tam hovořit s přítomnými interprety i kapelami, které se účastní projektu Czeching 2019.

Publikum na sobotní Radio Wave New Stage na festivalu Metronome

Prorazit za hranicemi

Finále exportního projektu Czeching, který pomáhá českým kapelám prorazit do zahraničí, se uskuteční v sobotu 22. června. „Letošní ročník Czechingu se zaměřuje především na živé hraní, proto bude vítěz, který pojede na největší evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku, vyhlášen přímo za účasti několika členů mezinárodní poroty,“ dodává šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová. O přízeň zahraničních zástupců festivalů a rozhlasových stanic bude soutěžit pět nominovaných, které ve vysílání představujeme každé pondělí – kapely Branko's Bridge, Market a Nylon Jail, zpěvačka Viah a projekt Margo uskupený kolem Anety Martínkové.

Další informace o projektu a nominovaných v soutěži Czeching naleznete zde.

Po vyhlášení vítěze bude následovat vystoupení elektronického uskupení Floex & Tom Hodge, kultovních WWW a hlavně islandského rapového kolektivu Reykjavíkurdætur. Desetičlenná živelná formace uhranula návštěvníky letošního Eurosonicu a na festival přijedou se zcela novým materiálem. „Tohle léto to bude náš druhý koncert, takže budeme mít po odpočinku a budeme plné nadšení. Očekáváme, že s novými písničkami to bude fakt zábavný koncert,“ uvádí mimo jiné v rozhovoru pro Radio Wave.

Soundtrack k revoluci

Výročí 30 let od konce totality si bude Metronome připomínat po celou dobu festivalu, a to i v rámci stage Radia Wave. Veřejné debaty s podtitulem „Hudba: soundtrack k revoluci nebo silná zbraň“, kterou bude moderovat Mary C, se zúčastní i tři zahraniční porotci Czechingu – Norbert Borzym z polského rádia Czwórka, Tsvetan Tsvetanov z Radio Nacional de Bulgaria a Mirca Lotz z německé organizace MusicBYwomen. Českou stranu pak zastoupí Pavla Jonssonová. Zamyslet se nad tím, jak hudba ovlivňuje politiku či veřejné mínění a naopak, budete moci v sobotu 21. června od 16:30 na hodinové debatě, která se bude ohlížet za předchozími 30 lety a rolí hudby a hudebních médií v čase velkých politických změn.

Průběh veškerého dění na Radio Wave New Stage bude mapovat i online reportáž na webu Radia Wave a stream na Facebooku a Instagramu.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.