Radio Wave oslavilo 17. narozeniny. Je to skvělý věk ve špatné době, říkají stejně staří

16. leden 2023

V pátek 13. ledna uplynulo přesně 17 let od chvíle, kdy moderátorka Veronika Ruppert (tehdy ještě Mayerová) zmáčkla tlačítko na mixážním pultu a zahájila tak vysílání Radia Wave. Redaktorky Tereza Havlínková a Hana Řičicová se ptaly, co naší čerstvě sedmnáctileté stanici pro mladé a mladě smýšlející posluchačstvo přejí stejně staří lidé. Jakou hudbu nejradši poslouchají, z čeho mají strach, nebo co je podle nich na tom, že jim je právě sedmnáct, nejlepší, či naopak nejhorší.

Ema, Magda a Marlen nemají jasně vyhraněný hudební vkus. Na otázku Terezy Havlínkové, co aktuálně poslouchají, odpovídají shodně, co jim algoritmus doporučí – jedné z nich naposledy třeba Crumbs od Rebeccy Black.

Hodně se zajímají o politiku, zvlášť teď, v čase prezidentských voleb. Vzdělávají se taky v oblasti feminismu a klimatického aktivismu, v čemž se shodují i s lidmi z druhé skupinky, s níž natáčela Hana Řičicová.

Káťa, Klára, Kilián, Lukáš a Magdaléna se shodují, že největší strach mají asi z budoucnosti – klimatických změn, ale i ze změn, ke kterým dochází ve společenských náladách, jako je třeba příklon části společnosti k extremistickým politickým stranám a krajní pravici.

Co je ale podle nich na tom, že je jim sedmnáct, nejlepší, nebo naopak nejhorší? Je to skvělý věk ve špatné době, uzavírá Kilián dohady o letech, kdy člověk ještě nemůže volit ani legálně pít alkohol, zároveň už ho ale od dospělosti dělí jen malý krůček.

Proč pro oslovené sedmnáctileté už není důležité všechno přesně nálepkovat? A kde se vidí, až jim bude třicet? Poslechněte si celou anketu.

Spustit audio

Související