Radio Wave přináší unikátní sérii rozhovorů s předními světovými intelektuály

5. květen 2017

Saskia Sassen, Slavoj Žižek, Henry Jenkins… to jsou jen některá jména předních světových akademiků a intelektuálů, jejichž názory a postřehy o zásadních problémech současného světa zazní v Otevřených hlavách.

Unikátní podcastová série deseti rozhovorů se bude vysílat od 10. května každou středu v 16:20. Nově natočené i archivní materiály přinesou reflexi současnosti i budoucnosti, pracovního a městského života, globálních politických pohybů nebo vlivu médií na naše životy.

„Debata o zásadních globálních otázkách, jako je vliv moderních technologií, migrace, globalizace, prohlubování majetkových rozdílů či překotná urbanizace se samozřejmě vede i v českých médiích. Často tu však schází dostatečně erudovaný hlas, který by diskuse rozvinul do hloubky a dokázal publiku přiblížit nejnovější poznatky v daném oboru,“ komentuje šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová motivy vedoucí ke vzniku projektu. Právě snaha o zprostředkování hlasu špičkových odborníků českému posluchači vedla k výběru a oslovení předních kapacit na poli sociologie, ekonomie, mediálních studií a dalších společenských věd. „Zároveň chceme v rámci naší podcastové strategie pro rok 2017 našim posluchačům nabídnout další typ zajímavého obsahu, který mohou odebírat také jako pravidelný podcast na wave.cz/podcasty nebo v iTunes,“ dodává Jonášová.

A co se tedy posluchači v rozhovorech dozví? „Složité otázky si žádají složité odpovědi,“ glosuje autor pořadu Ondřej Trhoň. „Oslovili jsme proto lidi, jejichž dílo a názory překračují hranice zavedených kategorií a dokáží současnou realitu komentovat z nečekaných pozic,“ dodává.

Jako první díl série přinese Radio Wave rozhovor s holandskou socioložkou Saskií Sassen. Ta se proslavila svými studiemi urbánního života a migrace, které mimo jiné vnesly do veřejné debaty pojem „globální město“ a učinily z ní jednu z nejvíc citovaných autorů v oblasti studia globalizace.

"Hodně debat o nerovnostech se točí okolo toho, že jedno procento nejbohatších vlastní obrovské množství světového bohatství. Ale když se snažíte pochopit, co za změny se v městském prostoru děje, mnohem důležitějších je těch 30 - 40 % lidí, kteří najednou začali vydělávat řádově víc, než kdy mysleli, že vydělávat budou…" říká mimo jiné v rozhovoru Sassen k jejímu oblíbenému tématu gentrifikace a urbanismu. Řeč ale přijde i na i vliv nových technologií nebo samotné systémové hranice veřejné debaty, které je velmi těžké překročit.

Zpovídanými osobnostmi v cyklu Otevřené hlavy budou:

Saskia Sassen – urbánní socioložka zabývající se globalizací migrací (Nizozemí/USA)Nick Srnicek - politický ekonom (Velká Británie)
Corey Robin – politolog a žurnalista (USA)
Janine Wedelová – politoložka a sociální antropoložka (USA)
Slavoj Žižek – filozof zabývající se psychoanalýzou, studiem kultur, politologií (Slovinsko)
Henry Jenkins – mediální teoretik (USA)
Jussi Parikka - teoretik nových médií a digitální kultury (Finsko)
Tyler Cowen - ekonom a politolog (USA)
Ian Bogost – filozof, mediální teoretik a návrhář videoher (USA)
Zygmunt Bauman – sociolog a filozof (Polsko/ Velká Británie)

Rozhovory budou publikovány také jako podcast na wave.cz/podcasty.

Spustit audio