Radio Wave spouští první český podcastový seriál pro mladé Zkouškový

14. květen 2020

Seriál, který neuvidíte – stanice pro mladé dnes zveřejnila k poslechu všech šest epizod nového podcastového seriálu Zkouškový, který cílí na mladé publikum. Posluchači uslyší sérii telefonátů šesti hlavních a několika vedlejších postav, jejichž příběhy se odehrávají během zkouškového období na vysoké škole.

„Podcastový seriál určený přímo mladým lidem a studentům  se v českém prostředí objevuje vůbec poprvé. Unikátní je nejen formát a způsob komunikace postav výhradně přes telefonáty, ale i distribuce. Seriál v audiu nabízíme pro tzv. binge listening, který je obdobou stále rozšířenějšího způsobu sledování televizních seriálů v online prostředí. Zveřejníme zkrátka všechny díly najednou, aby si je posluchači mohli poslechnout na jeden zátah,“ uvádí Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave. 

Školu, vztahy, kocoviny a další životní zkoušky řeší šest hrdinů a hrdinek seriálu Zkouškový. Tomáš je medik, který by raději víc žil, než studoval. Jeho sestra Ema, instagramová influencerka, se vzpamatovává z těžkého rozchodu. Pomáhá jí s tím její kamarádka Linh, která by se ráda stala básnířkou a scénáristkou, zatím ale studuje ekonomku. Co vlastně v životě dělat, řeší i hotelová recepční Johana a mladý tanečník Juraj, který právě prochází coming outem. Zdeněk se zase po návratu z Erasmu snaží vypořádat s rozvodem rodičů. 

Jednu z hlavních rolí seriálu ztvárnila Gabriela Heclová, influencerka, zpěvačka a autorka podcastu: „Zkouškový je pro mě a doufám, že pro nás všechny, zlomový projekt. Je to vůbec poprvé, co někdo přišel s konceptem podcastového seriálu. To mě baví, a proto jsem u toho chtěla být! Věřím, že se lidem zas o něco víc přiblíží kouzlo podcastů a mluveného slova. Jsem zvědavá, jak to celé bude fungovat a jak na to posluchači budou reagovat. Práce na Zkouškovým mě nesmírně bavila a doufám, že to nebyl poslední projekt tohoto charakteru, ke kterému jsem mohla přiložit ruku k dílu.“ Její přátele v seriálu hrají Cyril Dobrý, Kryštof Bartoš, Vi Huyen Tranová, Julie Ondračková a Martin Belianský. V epizodních rolích se v seriálu objevili  např. Miloslav König, Jiří Štrébl, Michaela Kuklová nebo Petr Forman. 

„U hraných podcastů a autorské rozhlasové tvorby je důležité, aby byli herci autentičtí hlasovým projevem. Při výběru protagonistů Zkouškovýho jsme tak trochu zariskovali, protože kromě Kryštofa neměl nikdo z nich s tímto formátem moc zkušeností. Hned po prvním dni natáčení nám ale bylo jasné, že jsme naši šestici vybrali správně. Chvílemi totiž opravdu zapomenete, že neposloucháte skutečné záznamy telefonických rozhovorů,“ doplňuje autor a režisér podcastu Šimon Holý. 

Seriál je k poslechu na webové stránce wave.cz/zkouskovy, na webu mujRozhlas a na všech podcastových platformách. 

Radio Wave je stanice Českého rozhlasu pro mladé a mladě smýšlející posluchače se zájmem o současnou kulturu a společenské dění. Od roku 2006 nabízí playlist plný hudebních novinek z mainstreamu i alternativy, zábavné i publicistické pořady a podcasty a připravuje více než 30 kulturních akcí za rok.

Spustit audio

Související