Radiohead Remixed: Zahraj to znovu, Thome!

30. srpen 2011

Britští Radiohead kolem renesančního umělce Thoma Yorka se se svým posledním albem dočkali velmi rozporuplného přijetí.

Deska King Of The Limbs vypuštěná do světa bez předchozího mediálního humbuku velkou část fandů kultovní formace v lepším případě zklamala, v horším přímo rozezlila. Radiohead si ale s příkrými soudy evidentně hlavu nedělají a celou desku nyní podrobili zátěžovému testu – skladby nechali zremixovat od předních elektronických producentů, mezi nimiž nechybí Four Tet, Caribou, Nathan Fake nebo Flying Lotus. A nutno říct, že výsledek, který vypouští do světa jako limitované, dvanáctipalcové singly, má v mnoha ohledech nad originálem navrch.

Thom Yorke měl k elektronice vždycky blízko. Hlava Radiohead v rozhovorech zmiňuje obdiv k IDM pionýrům, jako je Aphex Twin nebo Autechre, a jeho na beatech postavený sólo projekt The Eraser byl jakýmsi osobním završením trajektorie načaté už na albu Kid A. Poslední dobou zdá se vypuká jeho elektronická mánie naplno – nedávno Yorke spolu s ostrovními modlami Four Tetem a Burialem připravil úžasný split Ego/Mirror a vloni se také podílel na albu Cosmogramma laptopového mága Flying Lotuse. Přátelství s hlavou kalifornské beatové scény mělo evidentně za následek, že se Yorke k velkému překvapení všech několikrát neohlášeně objevil jako DJ v losangeleském klubu Low End Theory. Flylo byl navíc prvním zveřejněným jménem, které se mělo postarat o zremixování poslední desky Radiohead. Kruh se uzavírá.

02421424.jpeg

Na limitovaných dvanáctipalcových vinylech s remixy skladeb z King of The Limbs se potkává současná smetánka abstraktních beatů a taneční elektroniky. Ostrovní wunderkind Nathan Fake podložil zasněnou zvukomalbu skladby Morning Mr Magpie 2-stepovým rytmem podle zlámaného pravítka, zatímco beatový demiurg Mark Pritchard alias Harmonic 313 utopil track Bloom v odkapávajících dubových ozvěnách. Four Tet vydestiloval ze závěrečného songu Separator minimalistickou ódu, když nechává v mikrokosmu virblů Yorkův lament pomalu vytrácet do ztracena.

02421425.jpeg

Pravověrné ravery potěší i předělávka už tak svižné skladby Feral od nottinghamského Marka Cutlera alias Lone, kde si kyselá garáž podává ruku s nostalgickými synťáky à la Boards of Canada. Na songu Little By Little se perkusivně vyřádil Dan Snaith aka Caribou a z přecitlivělého písničkářství vytepal čistokrevný house banger s vše prostupující párty naléhavostí. O poznání střízlivější je v úpravě stejné písně berlínský producent Shed, když ze zvukového inventáře skladby ponechal pouze melodickou kostru, kterou ověsil tikajícím ruchem s rytmem gradujícím ve funkcionalistickém duchu dubtechna. Jeho zručná transformace originálu takřka k nepoznání patří rozhodně k vrcholům celého remixového projektu.

02421426.jpeg

Mezi dalšími, kdo přiložili ruku k laptopu, jsou i nadějný mladík Jacques Greene, tajemný Thriller, za kterým by mohl stát Darren Cunnigham alias Actress, či dubstepový střelec Ramadanman Pearson Sound (Remix od Flying Lotuse se snad objeví co nevidět). Již tak dost abstraktní a elektronikou nasáklé vize desky King Of The Limbs se pod rukama beatových velmistrů proměnily v řadu malých, beaty vyšperkovaných klenotů. Nový, klubový sestřih Yorkovi a spol. velmi sluší a díky němu se organická hudba britských alternativců nepřímo ocitá ještě blíže tanečnímu parketu. Radiohead byli vždy objevitelská kapela a jejich vlastnímu hudebnímu putování může poučení ze syntézy se současným elektronickým zvukem jen prospět.

02421427.jpeg
autor: Jan Bárta
Spustit audio