Radostný hluk a poetika riotů. Stěžejní nahrávka Godspeed You! Black Emperor letos slaví 20 let

23. říjen 2020

Nikdy nechtěli dělat hudbu pro pány a jejich dvořany, ale pro poddané za zdí. Kapela Godspeed You! Black Emperor letos slaví dvacet let od vydání své druhé a stěžejní nahrávky Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven. Ta od základů překopala povahu punkové rebelie, změnila DIY hudbu a působí až prorocky. Bylo tedy jasné, že si musíme ve Špíně tuto zásadní desku připomenout.

Nahrávka vyšla den po volbách amerického prezidenta, Bill Clinton měl být nahrazen Georgem W. Bushem. Tehdejší společenské klima jen podpořilo vyznění apokalyptického a zároveň nadějeplného alba. Když se jej s dvacetiletým odstupem pokusíme revidovat, jeví se nejen jako důležité pro svou dobu, ale zároveň silně rezonuje i s dnešní celosvětovou situací a působí možná až prorocky.

Godspeed You! Black Emperor nebyli nikdy obyčejnou kapelou. V roce 1994 začínali ve složení Mauro Pezzente, Mike Moya a Efrim Manuel Menuck. Působili ovšem vždy jako kolektiv a bez lídra, občas se jich na pódiu sešlo až šestnáct. Seděli a dělali hluk – radostný hluk, jak to sám popsal Menuck v některých z nemnoha rozhovorů, které za ta léta poskytli.

Godspeed You! Black Emperor

Pokud byste totiž čekali opulentní promofotky nebo četná interview, hledali byste marně. Za GY!BE vždy hovořily vedle hudby především obaly desek a samply používané v dlouhých skladbách s pečlivě budovanou atmosférou. Ať už se jednalo o náboženská kázání, podobenství o světě a planetě ničené lidmi a kapitálem, nebo slogany z hypermarketových řetězců. V obalech desek jste zase našli návody, jak si doma připravit Molotovův koktejl.

Odpor kapely vůči establishmentu a rozkládajícím se hodnotám totiž nebyl a není formou zkratkovitých výkřiků „No Future!“, ale projevuje se pomocí narážek, indicií, příběhů skrytých v jemných vrstvách hudby i doprovodného materiálu. Album Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven ovšem nebylo jediným vrcholem. Proto jsme se ve Špíně ponořili do mytologie, kterou kolem sebe GY!BE za tři dekády na hudební scéně vytvořili.

Proč jsou Skinny Fists tak moc důležitým albem? Jak přišel Petr k nahrávkám Godspeed You! Black Emperor? Je post rock sprosté slovo a jak souvisí s punkovým kolektivem GY!BE? V čem můžeme tvorbu kapely označit za prorockou? A jak se to má s náboženským pozadím? Poslechněte si celou Špínu o výročí alba Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven!

Playlist:

Godspeed You! Black Emperor  East Hastings (1997, F#A# ∞, Kranky/Constellation)
Godspeed You! Black Emperor – Storm (2000, Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven, Constellation)
Godspeed You! Black Emperor – Sleep (2000, Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven, Constellation)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.