Rapová kometa Fetty Wap má jen jeden trik, ten ale zabírá

5. říjen 2015

Léto je definitivně za námi, a tak je na čase rekapitulovat, co se během něho urodilo v popu. O titul letního hitu soupeřili Major Lazer (Lean On) nebo OMI (Cheerleader) a triumfální návrat slavil s pomocí Dipla a Skrillexe odepisovaný Justin Bieber (Where Are Ü Now). Statisticky vzato byl ale skutečným vládcem letošního léta čtyřiadvacetiletý americký rapper Fetty Wap.

Jeho hitová mašina sázela přes léto do žebříčku šlágr za šlágrem. Do první americké desítky dostal Fetty Wap postupně všechny čtyři své první singly a vyrovnal tak letitý nováčkovský rekord The Beatles. Hity jsou jedna věc, povedené dlouhohrající album druhá a hrdina ze sociálních sítí svým nedopečeným eponymním debutem nahrává spíš svým pochybovačům. Za hitovou smršť si ale zaslouží uznání.

Ještě vloni touhle dobou o rapperovi z New Jersey, který přišel o levé oko kvůli glaukomu, věděli jen opravdu zažraní místní fanoušci. Vždyť neměl venku ani žádnou mixtape. Pak se ale v prosinci do rádií prodral jeho rapový lovesong Trap Queen a letos je Fetty Wap nezastavitelný. Na jeho nástupu je nejzvláštnější to, že se na vrcholu popularity zjevil doslova odnikud – nepatří k žádné vlivné hiphopové klice, nepotřeboval slavné hosty ani velká producentská jména. V dnešním mainstreamovém hip hopu je to věc nevídaná. Na svém albovém debutu si Fetty Wap pořád věří a nehodlá se podřídit standardům průmyslu. Hosté se rekrutují z jeho partičky Remy Boyz (jeho nahrávač Monty figuruje v osmi skladbách) a o jeho producentech také předtím nikdo nikdy neslyšel. Nahrávka tak má i zvukově trochu punc amatérského projektu, což ale novějším singlům nijak nebrání v cestě do rádií.

Fetty Wap má totiž něco, co ho vyděluje ze zástupu současných t/rapperů. V jeho flow totiž velmi působivě splývá rap a zpěv, a refrény tak mají opravdu toxickou chytlavost. Tento styl už před ním pár rapperů zkoušelo – od autotuneového přeborníka T-Paina až po Drakea. Na rozdíl od nich ale Fetty Wap disponuje jistou neotesaností a syrovostí, což dodává body jeho autenticitě. Na hitových šrapnelech Trap Queen, My Way, 679, RGF Island nebo Jugg tahle kombinace funguje fantasticky a zavrtají se vám do mozku po jediném poslechu. Albový formát je ale trochu jiná disciplína. A hodina ve společnosti Fettyho Wapa bohužel prozradí nepříjemnou pravdu, že jeho rejstřík je poněkud omezený a všechny hity jsou vlastně na jedno brdo.

03485087.png

Trapové beaty jednotlivých tracků jsou velmi podobné, popěvky z refrénů se v podstatě jen opakují (jeho „Yeaaaaah, baby“ je obzvlášť otravné) a to ani nemluvím o textech, kde se donekonečna střídají zmínky o jeho crew, vydělaných penězích a samozřejmě holkách. Co naděláte, jsme na poli ryzího pop rapu a k němu patří trocha lobotomie. Zároveň ale vyžaduje profesionální producentskou práci a ta tady jaksi chybí. A asi nejvíc někdo, kdo by tracklist desky proškrtal tak zhruba na polovinu.

Fetty Wap ignoroval tradiční cestičky ke slávě a svezl se na mohutné virální vlně (Vine, Reddit, SoundCloud). A z interpreta jednoho hitu (Trap Queen) byl záhy interpret dvou, tří a čtyř hitů. Než se tastemakeři a publicisté stačili zorientovat, byla z absolutního outsidera najednou hvězda, jejíž album bude startovat na čísle jedna amerického žebříčku. Všechno se seběhlo tak rychle, že jeho debutové album snad ani nemůže znít jinak než jako rychle sesbíraná mixtape, kterou původně mělo být. Ve Fettyho kariéře se bude chleba skutečně lámat v nejbližších měsících. Jeden – byť působivý – trik ještě z nikoho hvězdu neudělal. Teď se uvidí, jestli má na víc.

Hodnocení: 70 %
Fetty Wap – Fetty Wap (300/Atlantic, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.