Rapperka Iggy Azalea je středoškolačka toužící po popové slávě

29. duben 2014

První bílá rapperka na obálce hiphopové bible XXL anebo třeba první zástupce australského hip hopu na velké nahrávací značce. To všechno je Iggy Azalea, třiadvacetiletá rapová kometa, která si udělala jméno skvělými undergroundovými mixtapes Ignorant Art či TrapGold. Jenže debutové album u velké nahrávací společnosti je trochu jiná disciplína, a tak na desce obdařené odvážným titulem The New Classic místo agresivního rapu dostávají přednost pneumatické beaty EDM a chytlavé refrény. Výsledkem je jen další předvídatelné rapové album, natočené podle šablony velkého vydavatelství.

Iggy Azalea vyrůstala kdesi v australském zapadákově, ale to jí nijak nezabránilo zamilovat si devadesátkový hip hop od Tupaca po Nase. Pod vlivem svých idolů si usmyslela, že se jednoho dne stane rapovou hvězdou. V šestnácti našetřila na letenku a odletěla do Miami naplňovat svůj sen. První náznak, že se jí to může podařit, přišel, když si jí všiml rapper T.I. a podepsal ji na svoji značku Grand Hustle. Pod jeho dohledem začala připravovat svoji debutovou desku, ohlašovanou už na jaro 2012, jenže pak se ocitla v turbulencích hudebního byznysu a několikrát změnila vydavatele. Deska tak definitivně vychází až nyní, více než rok po vydání pilotního singlu Work.

The New Classic začíná dvojicí čistě rapových skladeb Walk The Line a Don’t Need Y’all, jenže pak přijde rychlý střih do žebříčkového soundu, kde se potkává dance pop a trap s tranceovými zvedáky. Určitě není bez zajímavosti, že za většinou desky stojí britští producenti The Invisible či kanadský tým The Messengers – tedy hitové továrny pro interprety velkých labelů, jež se navíc specializují na kopírování aktuálních žebříčkových trendů. Když si připočtete zpoždění desky, tak Azalea na desce zní jako Nicki Minaj nebo Rihanna před dvěma lety a to pro debutantku rozhodně není ideální pozice k nastartování kariéry.

Deska nicméně stojí za poslech alespoň díky chytlavému elektro singlu Fancy s drzým refrénem Charli XX. Tady se hitové ambice potkaly s něčím hlubším v osobnosti Iggy Azaley – byť je to třeba jen frivolní póza věčné teenagerky, která má pocit, že jí leží u nohou svět. Jinak je ale zbytek alba zakletý v marketingových plánech nahrávací společnosti, která by ráda vyrobila novou hvězdu pro teenagery. Škoda. Stejně jako u její kolegyně Angel Haze lze konstatovat, že Iggy Azalea měla původně na víc.

03111572.jpeg

Hodnocení: 40 %
Iggy Azalea – The New Classic (Universal)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.