R&B futuristka SZA je zatím na půli cesty ke slávě

24. duben 2014

Americká R&B zpěvačka Solana Rowe alias SZA měla o slávu postaráno, už když vloni v létě podepsala labelu Top Dawg Entertainment. Jako první ženská interpretka na aktuálně nejžhavějším rapovém vydavatelství měla laťku očekávání nasazenou pořádně vysoko a přispěla k tomu pochopitelně i dvojice starších EPček See.SZA.Run a S. O napětí, se kterým vstupuje do velké hry hudebního byznysu, svědčí i fakt, že SZA ani její label se jaksi nemohou rozhodnout, jestli aktuální nahrávku Z prezentovat jako regulérní albový debut nebo jen další EPčko. Ať jedno, či druhé, novinka talentované zpěvačky nabízí desítku skladeb ze škatulky futuristického R&B.

S deskami od Kendricka Lamara, Ab-Soulači Schoolboye Q posouvá TDE v posledních letech hranice hiphopových možností a SZA měla za úkol udělat to stejné s R&B. Už jména producentů, kteří s ní desku natáčeli, svědčí o tom, že se rozhodně nechtěla zastavit v tradičních škatulkách – soul a R&B se tady napojují na trendy z oblasti elektronické hudby, jako jsou witch house nebo chillwave, a výsledkem je zvláštní experimentální černý pop zabalený v éterické atmosféře drogového rauše.

Skladby jako Babylon nebo Green Mile připomenou spolupráci Aaliyah a Timbalanda ze začátku tisíciletí, kdy R&B poprvé začalo vykukovat z čistě komerčních sfér. Jenže její spolupracovníci, jako jsou Toro Y Moi, nemají tak úplně timbalandovský smysl pro inovace a SZA samotná postrádá výraznou osobnost Aaliyah. Není ani excentrická Erykah Badu ani chladná královna Jessie Ware a absence silné individuality je dobře slyšet ve chvíli, kdy ji v triu skladeb hostující rappeři (Lamar, Isaiah Rashad a Chance The Rapper) nesmlouvavě odsunou na její vlastní desce do role pouhé refrénové zpěvačky. Kendrick Lamar v Babylon potvrzuje svoje výjimečné kvality, nicméně skladba by fungovala mnohem lépe bez jeho rapu.

03108493.jpeg

Když si odečtete nepříliš výrazný úvod alba (UR), nudné soulové retro Sweet November i dvě průměrné závěrečné skladby (Shattered Ring, Omega), zůstane vám materiál právě tak na slušné EPčko naznačující potenciál budoucí hvězdičky. Jenže pokud se nemýlím, mělo už právě Z být naplněním velkých plánů a katapultem SZA ke hvězdám. Místo definitivního průlomu se tak zpěvačka z New Jersey zatím zastavila někde na půli cesty.

Hodnocení: 65 %
SZA – Z (Top Dawg Entertainment, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.