Real Housewives: „Pornografie pro duši“ i antické drama. Proč si pustit legendární reality shows?

9. červen 2020

Jejich hlášky cituje Beyoncé, skalními fanoušky jsou John Oliver, Amy Schumer nebo Jennifer Lawrence. Už od roku 2006 se na televizi Bravo vysílají různorodé franšízy reality show The Real Housewives, která sleduje dramatické životy úspěšných a bohatých žen po celém světě. První řady hlavních sérií teď nabídl v Česku Netflix. O tom, proč je celý kult kolem „paniček“ fascinující, si moderátoři pořadu Kompot povídali s fotografem Ladislavem Babuščákem.

Reality show Real Housewives vedle nablýskaných vil, vysokých podpatků a obličejů bez vrásek řeší, jak důležité jsou pro člověka vztahy v rodině, kariéra nebo společenský status. Tematizuje všudypřítomnou závist, ale ukazuje i přátelství na život na smrt. A to všechno skrze prizma žen, kterým je třicet až šedesát. Pořad tak jde přímo proti dlouholetému kultu mládí v médiích, což je jedna z jeho největších devíz.

Věnuje se i problémům, které hýbou společností – Real Housewives of Atlanta, kde je většina žen afroamerického původu, intenzivně řeší americké hnutí Black Lives Matter nebo nedostatek pitné vody v michiganském městě Flint. V mnoha dílech jsem konfrontováni s alkoholismem a dalšími závislostmi nebo problémy s mentálním zdravím.

Ostatně na jednom z nejznámějších memů loňského roku vidíme protagonistku Real Housewives of Beverly Hills Taylor Armstrong – oběť domácího násilí, jejíž manžel mezi druhou a třetí sérií spáchá sebevraždu. Hlavní příběhovou linkou je dilema ostatních žen, které o nebezpečné manželské dynamice vědí a společně řeší, jak kamarádce pomoct.  Mrazivou hádku, ze které mem pochází, najdete na Netflixu ve čtrnáctém dílu druhé série.

Opravdovost a upřímnost prosakující i přes silné nánosy make-upu diváci oceňují. „Třicet šest let se snažím najít rovnováhu mezi tím, jaká jsem a jakou mě společnost chce mít, a u Real Housewives zažívám úplnou svobodu,“ říká Hanka, jejíž nejoblíbenější „panička“ je Bethenny Frankel z newyorské franšízy. Svoje kariérní cíle si před zraky divaček a diváků splnila až po čtyřicítce a o dekádu později se intenzivně věnuje humanitární pomoci v oblastech zasažených přírodními katastrofami. A vedle toho je taky opravdu hodně vtipná.

Čtěte také

Podle Ladislava pořad odráží ty nejtemnější problémy, které máme se sebou i se svým okolím, a nastavuje nám zrcadlo. „Je to jako antické drama, které za nás ale může prožít někdo jiný. Vidíme tam nejlépe, jak reagujeme ve stresu, pod vlivem alkoholu nebo našeho ega.“

Vedle Housewives pořad Kompot zhodnotil také nové album Lady Gaga. Chromatica je jednou z nejúspěšnějších desek tohoto roku už po prvním týdnu – jen ve Spojených státech se jí prodalo více než dvě stě sedmdesát tisíc kusů. Jak se líbí Jakubovi Poláchovi, velkému fanouškovi zpěvačky, který vede populární stránky na sociálních sítích Gaga Česky? Pusťte si celý díl pořadu Kompot!

V jaké franšíze Real Housewives se objevila Češka? Propaguje tato reality show konzumerismus a můžeme ji označit za feministickou? Poslechněte si celý díl vašeho nejoblíbenějšího podcastu o popkultuře!

Spustit audio