Realita české módy: Noční můra pražské fashion bubble

1. září 2015

Největší módní událostí je brněnský veletrh STYL a KABO. Nejznámějšími návrhářkami jsou Blanka Matragi a Beata Rajská. Takové jsou výsledky výzkumu největšího českého online obchodu s oblečením, který se rozhodl zmapovat situaci módy na českém a slovenském trhu.

Průzkum, který přišla do Modeschau představit Andrea Burgerová, potvrdil, že mimo pražskou „fashion bubble“ platí ta nejhorší klišé, o kterých jste možná tajně doufali, že už nemůžou být pravda. Na dovolenou se jezdí v kapsáčových kraťasech, reklamním tričku a sandálech (s ponožkami samozřejmě), nejoblíbenějším dámským kusem oblečení jsou tepláky. Je zajímavé, že ačkoliv respondenti uvedli Prague Fashion Week / MBPFW jako jednu z top módních událostí, nejmenovali v podstatě žádného z designérů, kteří se na něm prezentují. Jediné návrhářské jméno, které se umístilo v top 5 a na kterém se široká veřejnost shodne se seriózní módní publicistikou, je Liběna Rochová.

Výsledky výzkumu jsou smutné pro přední české designéry, které veřejnost nezná, ačkoliv jsou vidět v lifestylových magazínech a účastní se předních fashion weeků u nás i v zahraničí. Překvapivě špatně dopadl jako módní akce Designblok, který se umístil hluboko pod trashovými událostmi typu Dyzajn Market. Největší fashion celebritou je Simona Krainová a nejpopulárnějším místem k online nákupu módy Fler.cz. Poslechněte si rozhovor o výsledcích Fashion Report a dalších tématech z konference Fashiontech, která v pondělí 31. srpna otevřela zářijové vydání Prague Fashion Weeku MBPFW. Hosty ve studiu byli vedle Andrey Burgerové také organizátorka konference Pavlína Louženská a Tomáš Pflanzer.

Výzkum Fashion Report probíhá od března 2015 na vzorku 400 lidí od 15 do 55 let. Jde o respondenty ze všech regionů, kteří mají postihnout celou populaci. Aktuálně má za sebou třetí z plánovaných čtyř vln během letošního roku.

Playlist:
Le1f – Koi (Terrible) 4:01
Naafi – DRAKE × DINAMARCA – 10 ELÁSTICOS (uns.) 3:18
Aurora Halal – Just Tell Me (Mutual Dreaming Recordings) 4:15
Commodo, Kahn and Gantz – AMK (Deep Medi Musik) 4:51
Sam Gellaitry – Long Distance (Soulection) 3:40
Kahn – Narcissistic Selfie – Stick Riddim 1:52
Galcher Lustwerk – I Neva Seen (Juno Records) 4:34
Lipelis – Weirdshit Xu Paelk w. simple symmetry (L.I.E.S.) 3:17

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.