Reality show o milion propaguje vstup českých návrhářů do obchodního centra

12. červen 2017

Česko má první návrhářskou soutěž o milion. Reality show The Way, kterou můžete sledovat na Óčku a webu spotmagazine.cz, ale není tím, co byste od reality show očekávali. A avizovaný milion není finanční sumou se šesti nulami, která se objeví na kontě výherce. I tak je to ale jedinečná podpora pro lokální módní scénu.

Videa The Way, na kterých jsou dramatické a emotivní jen názvy jednotlivých dílů, jsou formátu reality show na hony vzdálená. „Snímání vůbec neodpovídá žánru. S gradací a tvořením vnitřního konfliktu se pracuje jen přes voiceover. Stačilo by přitom jen více točit to, co se opravdu děje. Při srovnání s návrhářskou reality show Project Runway je to dost smutné,“ říká Šimon Holý, student režie na FAMU a moderátor popkulturní show Kompot na Radiu Wave.

Avizovaný milion pro vítěze není částkou, kterou dostane jeden ze soutěžících plně k dispozici a naloží s ní, jak sám uzná za vhodné. Je to balíček různých produktů a služeb, které mají podle pořadatelů tuto hodnotu. Má umožnit realizovat a propagovat modely pro prodej v chystané Designer Gallery a také pomoci s dalším rozvojem autorské značky. OC tak v podstatě z velké části investuje samo do sebe, svého projektu a PR. Pořadatelé předpokládají, že vědí lépe než designér, jak takový milion použít, a dávají mu v podstatě předem definovaný balíček služeb. Na druhou stranu je ale na obranu The Way na místě říct, že standardem českých soutěží pro návrháře je výhra do sta tisíc korun, která je určená na přípravu další kolekce a její prezentaci v rámci dané platformy.

Soutěžící designéři v reality show The Way: Lay Sedláková, Miro Sabo a Denisa Dovalová

„Naším cílem není někoho zásobovat hotovostí. Chceme podpořit autora na začátku cesty, který chce vybudovat značku. Na to, aby investice splnila svůj účel, musí mít nějaký způsob použití. A to je úloha investora, aby určil, jakou bude mít která část investice podobu. Část odměny je určená na výrobu kolekce, část na její propagaci, team, který na tom pracuje, fotografy a tak dále. Součástí je také startovací package pro rozjezd značky. Zahrnuje například byznysové konzultace,“ vysvětluje Katarina Kral, která stojí za chystanou Designer Gallery.

Když se podíváte na některý z dílů The Way a bublina wow efektu ze spojení slov návrhářská reality show o milion splaskne, zůstane alespoň jedna pozitivní zpráva. Soutěž je součástí kampaně, která upozorňuje na to, že jedno z největších obchodních center v Praze se chystá otevřít stálý a velký prostor věnovaný českému módnímu designu, doplňkům a kosmetice. A pokud bude výběr designérů podobný jako casting soutěže The Way, potkáme na ploše Designer Gallery zajímavý průřez mladou českou tvorbou: od známých a zkušených návrhářů ověnčených prestižními cenami až po začínající čerstvé absolventy, nebo dokonce teprve studenty vysokých škol. Do soutěže šli Lay Sedláková, Miro Sabo, Pavel Berky, Tereza Rosálie Kladošová, Denisa Dovalová, Vendula Niklová, Vladimír Staněk a Jiří Kalfař.

OC Chodov se odhodlalo ke kroku, který už před pár lety neúspěšně udělalo Palladium. Zájem o lokální tvorbu mladých tvůrců byl ale tehdy velmi slabý a obchod s českým autorským designem se poměrně rychle zavřel. Štafetu pak převzal právě Chodov, který si nejdřív několikrát otestoval terén prostřednictvím dočasných návrhářských pop-upů. Pod tím posledním, který se uskutečnil předloni, byla podepsaná Katarina Kral. A právě ji pak centrum oslovilo ke spolupráci na plánované Designer Gallery, která by se měla otevřít letos na podzim.

Porota soutěže The Way: Katarina Kral, Bára Nesvadbová a Lucie Robinson

Soutěž The Way má přispět k tomu, aby širší veřejnost a běžní návštěvníci obchodního centra dokázali ocenit návrhářskou tvorbu. Její ambicí bylo rozkrýt proces a náročnost vzniku kolekce. V zatím odvysílaných pěti dílech z deseti se ale setkáváme jen s malou částí celého procesu. Vidíme prezentace hotových moodboardů před porotou, která na tomto mlhavém základu vyřazuje první 4 z 8 soutěžících. Z moodboardu se přitom dá jen těžko odhadnout finální podoba a komerční potenciál kolekce, která musí mít pro prodej v obchodním centru mnohem více kvalit než jen pár líbivých koncepčně sladěných nápadů na papíře.

Je škoda, že proces, o kterém má The Way být především, zatím v podstatě nevidíme. Dokonce i moodboardy, kolem kterých se dosud vše točí, nám kamera ukáže už hotové. Doufejme, že další díly ukáží i další zásadní fáze celé cesty, od navrhování přes výběr a nákup materiálů a šití konkrétních kusů kolekce, řešení reálné sériové výroby a nacenění konkrétních kusů až po komunikaci, prezentaci a prodej kolekce.

I přes diskusi o kvalitě provedení je první návrhářská show o milion u nás rozhodně pozitivním přínosem. Má potenciál posunout veřejné povědomí o současném českém módním designu o kousek dál. Obchodní centrum Chodov, které se do této iniciativy pouští zčásti i kvůli direktivám z vyšších pater nadnárodního korporátu, dělá lokální módní scéně velmi dobrou službu. Doufejme, že se lokální design tentokrát v obchodním centru osvědčí a udrží. Tak jako se to děje například v sesterských obchoďácích OC Chodov ve Skandinávii.

Poslechněte si více o soutěži The Way a chystané Designer Gallery v rozhovoru s Katarinou Kral a jednou ze soutěžících, Lay Sedlákovou.

Všech 8 designérů kteří se účastní soutěže The Way

Playlist:

Buga – Process
Bean – Racer (bleach Remix)
Dubokaj – Moi et Toi Dub
Dreem Trans – Boaconic
Ida Dillan – Scorpion Kick (Paul Marmota Remix)
Synthetiq – Magnitosfera V Prostranstve
Worli – Angoscia Dance
Zutzut – Torque
Siete Catorce – Metempsicosis
Zutzut – Mareo

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.