Registrují se auta, chceme manželství, říkají queer páry. I tak je pro ně svatba důležitým symbolem

5. září 2019

Jak vypadají svatby stejnopohlavních párů? A jak vnímají rozdíl mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím? V podcastové sérii Veroniky Ruppert nazvané Svatebky, která právě běží na Radiu Wave, nakonec bohužel ani jeden queer pár není, i přestože jsme se o to snažili. Zeptali jsme se proto tří z nich, jak se k symbolice svateb staví.

„My tomu říkáme ževěsta, protože ona vypadá jako ženich, ale je to nevěsta. Takže ževěsta už čekala u oltáře pod ragbyovým háčkem. Já s maminkou jsme šly svatební pochod, u oltáře mě předala přítelkyni, řekly jsme si ano, proběhly uličkou a pak už to probíhalo jako normální svatba,“ říká Kateřina, která si letos v srpnu vzala svou přítelkyni Terezu. Proběhl přípitek, první tanec i krájení dortu, ale unášení nevěsty prý raději vynechaly, byly totiž dvě. Registrované partnerství pro ně bylo symbolicky důležitým milníkem, právně to však pro ně podle Kateřiny velkou váhu nemá. Ve srovnání s lidmi v manželství totiž mají omezené podmínky. 

homosexuálové - gay - lesby

Registrovaní partneři automaticky nesdílí příjmení, nevzniká jim společný majetek s daňovými úlevami či nárokem na spravedlivé dělení, v případě úmrtí jim nevzniká ani nárok na vdovský důchod, nemohou si společně osvojit dítě nebo se stát pěstouny, nemohou se dožadovat církevního obřadu. Mohou po sobě dědit a získat informace o zdravotním stavu partnera. Novela občanského zákoníku, která by stejnopohlavním párům umožnila plnohodnotné manželství, zatím už více než rok leží ve sněmovně a čeká na projednání.

Pro Michala a jeho partnera Davida byla registrace přirozeným vyústěním vztahu. „Teď bych asi měl říct, že se registrují psi, známky a auta, ale já nejsem až tak citlivý,“ říká Michal, který je momentálně na rodičovské dovolené. Živí se jako influencer, se svým partnerem stojí za YouTube kanálem a instagramovým profilem Dva tátové. Díky náhradní matce ve Spojených státech spolu mají dvě děti, holčičky. „Asi to málo je, asi jsme akorát nechtěli čekat. Ale kdyby gayové a lesby mohli uzavřít manželství, tak to uděláme znovu. Tehdy jsme věděli, že je nám to prakticky k ničemu a že to neděláme pro nějaké výhody.“ S Davidem se vzali před pěti lety, svatbu chtěli v prvorepublikové estetice, a k oltáři tak kráčeli v kostýmech z půjčovny.

Čtěte také

Podle Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu uzavřelo registrované partnerství od července 2006 do konce minulého roku 1954 mužských a 1163 ženských dvojic. Mluvili jsme ale i s lidmi, pro které není dostupná ani možnost registrace. Na rozdíl od Terezy s Kateřinou či Davida s Michalem jsou Češka Monika a Slovenka Miška už dva roky jen zasnoubeny. Žijí spolu v Bratislavě, na Slovensku zatím není uzákoněno ani registrované partnerství. „Vnímám pozitivně, že v Česku je uzákoněno alespoň partnerství. Ale není to dostačující a je třeba se pohnout zase dopředu. K manželství,“ říká Monika.

Jak vypadají svatby stejnopohlavních párů? Jakou má pro ně registrované partnerství symboliku? A co tradiční zvyky – mají na queer svatbách své místo? Zeptali jsme se tří queer párů, jak se staví ke svatbám, registracím, šatům i tradicím. Poslechněte si celý příspěvek.

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Thea Kučerová
Spustit audio

Související