Rej masek i soutěž v pojídání knedlíků. V Zákupech slavili masopust

11. únor 2018

Město Zákupy na Českolipsku v sobotu už po desáté ožilo masopustním rejem. V průvodu masek byly k vidění různé pohádkové, fantaskní i zvířecí masky.

Mnozí lidé si je nechávají vytvořit u tamního výrobce, který jako poslední v Evropě dělá papírové masky tradiční technikou. Je proto od ledna zapsán v národním seznamu nemateriálního kulturního dědictví.

Umí vyrobit i hlavu Gluma z Pána prstenů, Šmouly, Radegasta nebo postavy z populárního Mrazíka. A právě Glum byl v sobotu v Zákupech k vidění také. V průvodu byli i beruška, anděl, čarodějnice, doktor nebo námořník. A nechyběli ani pan Masopust a paní Masopustová, kteří průvod vedli.

Masopustní průvod zahájili vyvedením starosty ze žaláře. Masopust a paní Masopustová ho donutili vydat jim klíč od města a potom se vydali na průvod městem.

Masopust v Zákupech

 „Masopust by na sobě měl mít tři sta šedesát pět nějakých hadříků a třásní, kde potom ti hospodáři si to otrhávají, dávají si to domů a měli by mít úrodu,“ popsal svůj střapatý kostým pan Masopust.

Účastníci masopustu v Zákupech se mohli zúčastnit také soutěže v pojídání knedlíků, soutěže o nejlepší masku nebo mohli navštívit tamní muzeum masek a figurín.

Masopust je zvyk s pohanskými kořeny, který slavili už staří Řekové, Římané i Slované. Dnes je to období od tří králů po předvelikonoční postní období. Masopust tak dává možnost naposledy užít nejen veselí, ale i dobrého jídla a pití.

Masopustní průvody se v sobotu konaly i na jiných místech Libereckého kraje. Na Českolipsku třeba ještě v Kravařích, na Liberecku pak přímo v krajském městě nebo v obci Trávníček na Českodubsku.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související