Řekni mi, kdo jsi. Výzva s fotkami z profilů ze sociálních sítí putovala od marnivosti k surreálnosti

3. únor 2020
Fenomem

Na internetu žijeme trochu jiné životy než v realitě. A navíc se liší i ty na jednotlivých sociálních sítích. Z naší virtuální schizofrenie si aktuálně střílí takzvaná Dolly Parton Challenge – koláž čtyř profilových fotek z LinkedInu, Facebooku, Instagramu a Tinderu, která poslední týden zaplavila internet.

Jak název výzvy napovídá, stojí za ní čtyřiasedmdesátiletá country zpěvačka Dolly Parton, která 24. ledna na Facebooku zveřejnila první takovouto koláž s nadpisem „Tady máš ženu, která to dokáže všechno“. Za pár dní posbírala skoro půl milionu lajků a odstartovala mánii, ke které se přidal skoro celý internet. Pravidla jsou jednoduchá – najdi čtyři svoje fotky, které vypadají jako profilovky na čtyřech sociálních sítích. Seriózní a důvěryhodnou pro profesní síť LinkedIn, přátelskou a vlídnou na Facebooku, stylovou a dobrodružnou na Instagram, no, a sexy na Tinder.

Dolly Parton Challenge s deskou Let It Be

První vlna výzvy byla poněkud předvídatelná – narcisistní celebrity, obyčejně navíc padesát plus, tady předváděly svoje krásná, vypracovaná těla a naučené úsměvy, a nejvtipnější na tom bylo, jak všichni vlastně vypadali úplně stejně a tuctově. Nulová invence, prostě typický normie mem, který by pochopila i vaše babička, kdybyste se jí ale nestyděli prozradit, k čemu máte Tinder. Definitivní smrt přišla, když template začali používat i reklamky nebo politici – u nás třeba typy jako Václav Klaus ml. a předseda ČSSD Hamáček, který ale místo Tinderu použil ve čtvrtém políčku Twitter. Ok, rozumíme.

Dolly Parton Challenge se  Saskií Burešovou

Dolly Parton Challenge naštěstí ještě chytila na konci ledna druhý dech. Chopili se jí internetoví kutilové, kteří do rámečků vkládali animované postavičky, zvířata nebo například, ehm, bagry. Někdo si třeba všiml, že do tohohle memu spadá i obal desky Beatles Let It Be (fotka z Tinderu patří Georgi Harrisonovi) nebo čtyři hrdinky Sexu ve městě. Prostě si začali s templatem hrát. Ultimátní koláž nicméně podle mě přišla z Čech. Je na ní legendární televizní moderátorka a hlasatelka Saskia Burešová, která má na všech čtyřech profilech... stejnou fotku. Je totiž cool za všech okolností a na nic si nemusí před nikým hrát.

Co si budeme povídat, sociální sítě – a obzvláště ty založené na obrázcích – jsou tak trochu přehlídkou marnivosti. Předstíráme před druhými, že jsme někdo lepší než ve skutečnosti – inteligentnější, příjemnější, dobrodružnější i svůdnější. Dolly Parton Challenge začala jako potvrzování vadnoucích osobností, že jsou pořád cool, a skončila jako surreálná podívaná, která si střílí z narcisismu, na kterém je postavená kultura celebrit. Za mě dobrý konec.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, kde se vzal populární mem LinkedIn-Facebook-Instagram-Tinder. Co s ním má společného slavná country babička Dolly Parton, je Václav Klaus ml. na Tinderu a jsme vážně všichni na sociálních sítích za nesnesitelné narcisy? A proč je vítězkou soutěže o nejlepší mem Saskia „Kalendárium“ Burešová?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.