Dobrodruh Danny Menšík: Na „lajnách“ mezi vrcholy nad Chamonix, v oblíbené Itálii i v Českém ráji

28. říjen 2020

První člověk na světě, který přešel 1 km na highline, se v posledních letech věnuje lezení, skialpinismu a slackliningu. I dechberoucím kombinacím toho všeho.

Danny Menšík a jeho francouzská parta například napnuli highline v Chamonix na spektakulární věž Aiguille de Roc s názvem Un petit goût de reviens-y ve výšce bezmála 3500 m, kam bylo potřeba nejdřív vylézt a také přespat na úzké římse. „Kdyby tam byl s námi ještě čtvrtý člověk, už bychom museli spát vsedě,“ komentuje to Danny.

Ráno pak parta vstávala na východ slunce, který zakryly mraky, ale pocit z pohybu na slackline mezi spektakulárními věžemi byl prý přesto stoprocentní. „Prostě jsem se nadechl, měl jsem nádherný výhled, kochal jsem se a těšil jsem se na druhý konec lajny.“

Jedna lajna a dalších deset v hlavě

Ve Francii Danny studoval a kdysi tam padl highlinový i světový rekord, když Danny společně s parťákem Nathanem Paulinem přešli jako první lidé kilometr ve výšce. „Je to tam skvělé. Vždycky když tam jedu, tak jednomu projektu se věnuju a dalších deset si vezu zpátky v hlavě. Musím si až dávat pozor, abych tam moc nezdomácněl a viděl také jiné hory,“ tvrdí s nadhledem český slackliner. Věnuje se lezecky i linersky také Tatrám anebo dalším evropským horám.

Danny Menšík na „lajnách“ mezi vrcholy nad Chamonix, v oblíbené Itálii i v Českém Ráji

Milovaná Itálie, Švýcaři jsou studení čumáci

V Dolomitech má zase Danny „na svědomí“ 215 metrů dlouhou Via Ceca mezi monumentálními symboly masivu Brenta Campanile Basso a Campanile Alto. O Itálii celkově mluví v superlativech.

„Vápencové Dolomity jsou jedno z nejkrásnějších míst Alp s úplně jinou strukturou, se skvělými letními lezeckými terény a rájem zimního ledolezení. Itoška je ale skvělá i jinak. Skvělé jídlo, milí lidé, vstřícní chataři. Pro mě je Itálie opakem Švýcarska. Tou jsou takoví studení čumáci. Do Itálie se prostě vždycky těším.“

Na domácím písečku

V Českém ráji, kde Danny žije, tráví dny ve skalách i na úkor studia lesnictví. Například v Prachovských skalách Danny společně napnul v době jarní koronavirové karantény 86 metrů dlouhou lajnu mezi Krakonošem a Dubnovou věží. Jmenuje se Sukně kratší, lajny delší – a v rozhovoru Danny objasňuje i její jméno.

Danny Menšík na „lajnách“ mezi vrcholy nad Chamonix, v oblíbené Itálii i v Českém Ráji

Poslechněte si víc o jednotlivých projektech i o celkovém přístupu Dannyho Menšíka ke slackliningu a dalším horským sportům. Pusťte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.