Rekordní počet českých a slovenských kapel vyráží na holandský Eurosonic

14. leden 2019

Nejstarší a největší evropský showcaseový festival se letos zaměří speciálně na českou a slovenskou hudební scénu. Buďte u toho s námi díky živému vysílání přímo z holandského Groningenu. Ve čtvrtek a v pátek se vám bude hlásit přímo z místa konání Mary C společně s Jakubem Kaifoszem od 15 do 18 hodin.

Showcaseové festivaly jsou jedním z míst, kde se mladí hudebníci a hudebnice tradičně setkávají s lidmi, kteří mají moc rozhodovat o jejich kariéře. Žijeme v době internetu, takže showcase samozřejmě není jedinou možností a také není vhodný pro všechny, hlavně pokud se svou kapelou nemíříte do hitparád. Když se na něj ale kapely vydají v pravý čas a dobře připravené, mají šanci získat mnoho kontaktů a jejich agenti mohou přímo na místě sjednat koncerty v klubech a na festivalech po celé Evropě. Na festival Eurosonic jezdí v průměru 4000 tzv. hudebních profesionálů – od agentů přes promotéry po zástupce vydavatelství a médií. Někteří z nich jsou sdruženi v Evropské talentové výměně ETEP, zavázali se tedy podporovat nové nadějné hudební projekty a často si je vybírají právě na Eurosonicu. V minulých letech festival ocenil například hudebnici Adele, Dua Lipa, Mumford and Sons nebo rappera Stormzyho, letos to budou také islandské rapperky Reykjavikurdaetur.

Česká a slovenská scéna bude mít letos více příležitostí než obvykle. Výhodu speciálního zaměření festivalu bude mít právě zdejší scéna. Prakticky to znamená, že festivaloví dramaturgové vybrali letos do line-upu celkem 21 českých a slovenských kapel a k delegaci se připojí i velký počet lokálních hudebních profesionálů, kteří se budou moci zúčastnit koncertů, konference i nejrůznějších pracovních party určených speciálně k navazování kontaktů se zahraničními kolegy a kolegyněmi. Z českých kapel se na festivalu představí například Zabelov Group, Floex a Tom Hodge, Lazer Viking, Lenny, Manon Meurt, Mydy Rabycad nebo Lenka Morávková se svým Bohemian Cristal Instrument, ale samozřejmě také vítězka Czechingu 2018 rapperka a zpěvačka Hellwana.

Lazer Viking - vítěz diváckého hlasování na Czechingu 2017

Hudebně exportní projekt Radia Wave Czeching vznikl původně jako debata o tom, zda, jak a proč se mohou české kapely prosadit v zahraničí. Tehdy ještě Česká republika neměla svou hudebně exportní kancelář, instituci podporovanou státem, která se systematicky zabývá vývozem a propagací lokální hudby v zahraničí. Dnes už českou delegaci vede SoundCzech – česká proexportní kancelář spadající pod Institut umění – Divadelní ústav, která přispívá nejen organizačně a propagací, ale také finančně kapelám, které byly vybrané, aby na festivalu hrály. Czeching nyní ve své porotě sdružuje zástupce mladých rozhlasových stanic Evropské vysílací unie, jako jsou Radio France, FM4, Rádio_FM, Puls, BBC, Radio Rai2, Czwórka, VAL 202 a další. Ti každý rok vyberou nejnadějnější český hudební projekt.

Vítěz získá finanční podporu na natočení videoklipu a nového EP, které na vinylu a digitálně vydá Český rozhlas, následně Radio Wave reprezentuje na festivalu Eurosonic. V minulosti v Czechingu uspěli a na Eurosonicu hráli VR/NOBODY, Himalayan Dalai Lama, Zagami Jericho, HRTL a letos Hellwana.

Doposud největší hromadný hudební export v dějinách české popové scény na letošní Eurosonic s námi můžete sledovat zblízka díky živému vysílání. Ve čtvrtek a v pátek se vám bude hlásit přímo z místa konání Mary C společně s Jakubem Kaifoszem od 15 do 18 hodin. Uslyšíte rozhovory s kapelami a delegáty i ukázky z koncertů.

K výjimečné události tzv. CZSK Focus na Eurosonicu vznikl také speciální časopis CZSK Sonic z dílny Full Moonu a české proexportní kanceláře SoundCzech, tištěnou verzi v angličtině získají všichni delegáti a delegátky. Vy si ho můžete prolistovat i v češtině online.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.