Relaxace není ležení u televize a pití piva. Naučte se s námi relaxační techniky

2. listopad 2021

„V těle se střídají dva stavy, stresová reakce a relaxační odpověď. Obojí je nutné k přežití,“ řekla na relaxačním workshopu pořadu Balanc na MFDF v Jihlavě psychoterapeutka a psychiatrička Mira Babiaková. Každý zažíváme stres, tělo ale potřebuje po zátěži adekvátní reakci, relaxaci. Nejde o prostý odpočinek, ale o stav uvolnění, který nám prospívá. Stavy relaxace zklidňují, posilují odolnost, imunitu i spánek. Existuje mnoho relaxačních technik. Vyzkoušejte si je s námi!

„Život přináší situace, kdy zátěž nedokážeme eliminovat. Musíme přidat na straně sebepéče.“ Naše těla nejsou stavěna pro neustálou zátěž a úkoly, což je ale pro současnou dobu a životy typické.

Čím více toho máme naloženo, tím více o sebe potřebujeme pečovat. Může to být pohybem, relaxací, meditací, ale třeba také přidáním či omezením setkávání se s lidmi. Když se naučíme relaxační techniky, tělo pochopí, že mu to svědčí. Stejně jako se kupí stres, může se zlepšovat naše schopnost relaxace – lze ji natrénovat a stačí jí pak věnovat méně času.

„Je důležité si nevyčítat, když se nám relaxace nebo péče o sebe nedaří. Ne každý den to půjde.“ Mira Babiaková zdůraznila, že nemáme mít od relaxačních technik přehnaná očekávání. V těžké krizi nám nepomohou, někdy je potřeba si říci o pomoc profesionála a o léky. Každopádně ale pravidelnost a délka cvičení prospívá. Můžeme zvyšovat svou odolnost, život zvládat lépe a cítit se uvolněně. Každá chvilka, kterou si pro sebe najdeme, se počítá.

Pusťte si celý workshop pořadu Balanc o relaxaci nebo jednotlivé relaxační techniky.

Balanc na MFDF Ji.hlava – Petr Bouška a Mira Babiaková
autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.