Rentgen o sportu, vesmíru i lidských právech

19. květen 2011

Publicistický pořad Rentgen ve svém dalším vydání spolu s komentátorem České televize Jaromírem Bosákem rozebral kauzu fotbalové Slavie. Zaměřil se také na historicky poslední let raketoplánu Endeavour do vesmíru. Na závěr pak se věnoval významnému výročí, které tento rok slaví organizace Amnesty International.

V dnešním Rentgenu se budeme po čase věnovat také fotbalu. Krize ve fotbalové Slavii totiž dalece přesahuje sportovní rámec. Svazová licenční komise před dvěma týdny odmítla udělit Pražanům licenci pro příští ročník profesionálních soutěží kvůli neprůhledné vlastnické struktuře a zadlužení jejich klubu. Bez této licence nelze pomýšlet na účast v první ani druhé nejvyšší české soutěži. Slávisté se proti rozhodnutí komise včera odvolali. Konečný verdikt se dozví na konci května. Slávistickým fanouškům vrátila naději společnost Natland Group, která koupila akcie od Antonína France, údajného majitele klubu. Tvrdému jádru to ale nestačilo a hektické dění kolem Slavie symbolicky vyvrcholilo vzpourou při pohárovém utkání se Sigmou Olomouc. O výklad těchto událostí a prognózu do budoucna požádal reportér Petr Dušek sportovního komentátora České televize Jaromíra Bosáka.

Jsme svědky konce jedné éry v kosmonautice. Tento týden vzlétl naposledy americký raketoplán Endeavour. Plavidlo, na jehož palubě je i plyšový Krteček, na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravilo magnetický spektrometr k pátrání po antihmotě, štít proti mikrometeoritům, náhradní díly a zásoby. Jeho „stájový kolega“ Atlantis zanedlouho završí věk raketoplánů definitivně. Proč tomu tak je, co raketoplány kosmonautice přinesly a co bude následovat po nich, ale i jak se zapojuje do vesmírného výzkumu Česká republika – to jsou otázky, které Robert Candra položil řediteli Odboru vzdělávání České kosmické kanceláře Milanu Halouskovi.

Amnesty International slavnostně zahájila narozeninovou kampaň 3 minuty stačí. Ta má oslavit 50 let existence této světové lidskoprávní organizace a 20 let jejího působení v České republice. Zároveň chce ale upozornit na to, že stále ještě je třeba bojovat za lidská práva. Jak zjišťovala Zuzka Rejchová, letošním tématem jsou nespravedlivě věznění.

autor: opí
Spustit audio