Rentgen o spravedlivém obchodu

14. říjen 2010

Publicistický pořad Rentgen se tentokrát v celém svém vydání zaměřil na spravedlivý obchod s květinami. Naprostá většina řezaných květin v českých obchodech pochází ze zemí třetího světa a jejich pěstování není převážně žádnou idylickou prací. Jak tedy může každý z nás pomoci?

O myšlence fair trade, tedy spravedlivého obchodu, má každý z nás určité povědomí. Fairtradová káva nebo čokoláda pak patří mezi nejznámější komodity. Už jste ale někdy slyšeli o fairtradových květinách a o tom, že přes devadesát procent řezaných květin v českých obchodech je ze zemí třetího světa? Právě o spravedlivý květinový obchod se zajímala v dnešním Rentgenu Zuzka Rejchová.

Jak se chovat férově při nákupu řezaných květin? Možná tak, jak to udělali holandští zákazníci, když dali podnět ke vzniku fairtradové květinové farmy. Jak vypadá doslova ideál fairtradové farmy, která se nachází v Ugandě a chová se šetrně a odpovědně v každém ohledu? V kontrastu s běžnými farmami ji představila Zuzka Rejchová.

Na problematiku fairtradového květinového obchodu u nás poukazuje občanské sdružení Ekumenická akademie Praha, které pořádá semináře se zástupci pracovníků z afrických květinových farem. V České republice si fairtradovou kytici koupit nemůžete, Zuzka Rejchová mimo jiné zjišťovala, proč tomu tak je.

autor: opí
Spustit audio