Reportáž fiktivní bangladéšské televize ukazuje spojitost mezi OP Prostějov a tragédií v Dháce

2. únor 2015

Kdo, kde a za jakých podmínek vyrábí naše oblečení? Udělalo by nám radost něco nového na sebe, i kdybychom se dozvěděli, že bylo vyrobené za nelidských podmínek? Jsme smířeni s tím, že naše tričko pochází od některé z novodobých otrokyň na druhém konci světa? Ne? A co se s tím dá dělat? To jsou jen některé otázky, kterých se dotýká video Ivony a Filipa Remundových o problémech globálního textilního průmyslu.

Reportáž pro hlavní večerní zprávy fiktivní televize Bangladesh TV ukazuje souvislosti dvou tragédií spojených s výrobou textilu. Skutečná bangladéšská reportérka Nadirah Mujumdar se věnuje krachu OP Prostějov a zároveň připomíná tragické události z roku 2013, kdy se v bangladéšské Dháce zřítila staticky nevyhovující textilní továrna a o život přišlo víc než tisíc lidí.

„I když je televizní kanál Bangladesh TV fiktivní, tak celé to video je pravdivý dokument. Všechny v něm obsažené informace jsou založeny na rešerších, výzkumu a na rozhovorech se skutečnými lidmi. Reportérka, která ve videu vystupuje, je skutečná novinářka a bývalým zaměstnancům OP Prostějov klade otázky, které si skutečně sama připravila,“ vysvětluje Filip Remunda, že spot není fikce, ale ukazuje pravdivé dění. Ideální by dle tvůrců bylo, kdybychom po zhlédnutí spotu začali víc uvažovat nad tím, kdo a v jakých podmínkách šije oblečení, které nosíme, a jestli by nestálo za to své spotřebitelské chování změnit ve prospěch textilu, který vzniká ve férovějších podmínkách.

Čtěte také

Spustit audio