Restart sportu začíná fotbalem. Má bez diváků smysl a nejde o hazard se zdravím?

22. květen 2020
Tribuna

Po delším období si sportovní - a především fotbaloví - fanoušci mohou trochu oddechnout. Sport se vrací a německá fotbalová soutěž už má za sebou první zápasy, ta česká bude následovat již brzy. Nejde ale v současné situaci hlavně o riskování zdraví hráčů? A jaký je smysl sportu, když se odehrává za zavřenými dveřmi?

„Základem je udržování rozestupů, takže hráči si na začátku nepodají ruce a rovnou se postaví na hrací plochu,“‎ popisuje Vojta Ondráček, jak probíhalo znovuobnovení první zásadní sportovní soutěže, německé fotbalové bundesligy. „Následně se ale dotýkají při jakékoliv standardní situaci, kdy obvykle vidíme chumel dvaceti hráčů,“‎ dodává.

Čtěte také

Německý příklad nyní bude následovat také česká nejvyšší soutěž. „Věřím, že většina klubů bude důsledná,“ míní Martin Vait. S sebou to ale nese jednu zásadní změnu: prázdná hlediště. „Hlavní problém vidím v tom, že bez diváků to nemá atmosféru. Člověka nebaví se na to tolik dívat, jako když tam jsou fanoušci,“‎ myslí si Vojta Ondráček.

„Na druhou stranu je tu spoustu ekonomických zájmů ze strany hráčů, klubů, samotné ligy, televizí nebo diváků. To, aby liga pokračovala alespoň v tomto nouzovém formátu, je v zájmu všech,“‎ reaguje Vojta Jírovec. Jak ale dodává Vojta Ondráček, například motivace klubů se tu naplno odhalila. „Císař tu chodí nahý, majitelé mluví o penězích, a ne o fanoušcích,“‎ říká.

Přítomná je také otázka, zda se nákaza na podzim nevrátí, a to ještě v závažnější formě. „Když to neodstartujeme teď, tak jak to uděláme za několik měsíců?“‎ klade si otázku Martin Vait. „Je třeba vymyslet způsob, jak soutěže dohrát, a jakým způsobem by to šlo udělat s fanoušky,“‎ uzavírá.

Německo už s fotbalem znovu začalo, české trávníky to čeká za několik dnů. Nejde ale o zbytečný hazard se zdravím hráčů? Otazníky ohledně sportovního restartu si klade nový díl sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.