Revoluce v zapadákově: S Petrem Fialou z Mňágy o sametu a deziluzi

1. listopad 2019
Rozhovor VR a MM

„Žili jsme v zapadákově. Byli jsme v úplně jiné situaci než v Praze. Ve Valmezu jsme měli jednoho chartistu a pár lidí, kteří imrvére dostávali po hubě. Bylo to dost tvrdý,“ vzpomíná na konec 80. let frontman kapely Mňága a Žďorp Petr Fiala. Poslechněte si rozhovor o sametové revoluci na malém městě, o deziluzi, která přišla už během demonstrací 1989, a o tom, jestli ještě dnes stojí za to pro něco vyjít do ulic. 

„Mám dojem, že to lidi budou muset zažít znovu, aby věděli, čeho si mají vážit. Vidím, že ztrácíme pud sebezáchovy a odmítáme se poučit z historie. Nejlepší je, když si na ty kamna sedne holým zadkem každý sám,“ hodnotí současnou situaci v Česku Petr Fiala.

Čtěte také

„Lidi, co se nebáli, začali organizovat shromáždění na náměstích. Pomáhali jsme je zvučit dost zoufaleckou aparaturou a nevěděli jsme, co z toho bude. Papaláši, co nás do té doby dusili, na to pokukovali zpoza záclonek za okny,“ popisuje Petr Fiala s tím, že nadšení se u něj brzy proměnilo v deziluzi: „Měl jsem z toho dost smíšené pocity, protože postupně si k těm mikrofonům začali stoupat i pěkní hajzlové. Pamatuju si, jak jsem si říkal, že to je panoptikum, a držel jsem se od toho raději dál,“ říká Petr Fiala.

Vedle demonstrací a koncertů v 80. letech jsme se v rozhovoru vrátili k zážitkům z psychiatrické léčebny v Kroměříži, kde se Petr Fiala v roce 1987 zašíval před vojnou. „Představa, že někde běhám se sampíkem a zachraňuju socialismus, pro mě byla naprosto nepřijatelná. Nadrtil jsem se nějaký diagnózy a dostal jsem se do léčebny. Ocitl jsem se ve dvou pokojích se šedesáti lidmi, někteří z nich už tam byli pětadvacet let. Zážitky odtamtud mě hodně formovaly,“ vzpomíná Petr Fiala.

Později mu s depresemi a zvládáním životních zvratů zásadně pomohly terapie. „Někteří lidé se za to ještě pořád stydí. Ale člověk je prostě jako auto po havárii. A jestli s ním ještě chcete jezdit, musíte ho dát do pořádku. Na terapie jsem chodil pět let a ohromně mi to pomohlo,“ říká Petr Fiala. V rozhovoru došlo i na to, kdy a jak přestal pít a jaký pro něj byl první suchý koncert.

Petr Fiala (* 1964) je český hudebník, textař a spisovatel. Od 80. let je frontmanem kapely Mňága a Žďorp, která se v roce 1989 účastnila koncertů na demonstracích v Praze a v dalších českých městech. Debutové album Mňágy Made in Valmez bývá označované za nejlepší českou desku 90. let (anketa Rock &Pop). Řada frází z textů Mňágy zlidověla, obraty jako „výhledově budeme všichni šťastní“ nebo „svět je jenom hodinový hotel“ patří k obecnému povědomí. Petr Fiala se hudbě a psaní věnuje i v současnosti, skládá, koncertuje a vydává alba prostřednictvím labelu Surikata Records. Je podruhé rozvedený, má 5 dětí a žije ve městě Zubří v Beskydech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.