Režisérka Daria Kashcheeva: Kdyby mi někdo řekl, že získáme nominaci na Oscara, nevěřila bych tomu

17. únor 2020

Krátký animovaný film Dcera patřil mezi nominované na letošním předávání cen Oscar. Jeho autorkou je studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva. Intimní a osobní příběh o vztahu dcery a otce bodoval na desítkách zahraničních festivalů, po třiceti letech putovala soška studentského Oscara, kterou uděluje americká Akademie filmových věd, opět na pražskou FAMU. Naposledy toto ocenění získal v roce 1989 Jan Svěrák za svůj snímek Ropáci.

„Námět vznikl už během přijímacích zkoušek na FAMU. V té době jsem se hodně zabývala psychologií. Tím, jak nás naše dětství a vztah s rodiči může ovlivnit na celý život, ovlivnit naše chování. Řekla jsem si, že o tom napíšu scénář. Začala jsem vzpomínat na okamžiky z dětství, které jak jsem pochopila později, nějak zůstaly v mém podvědomí. Pochopila jsem, že mě hodně ovlivnily, obzvlášť můj vztah s rodiči,“ vysvětluje režisérka Daria Kashcheeva.

Animovaný film s využitím loutek patří mezi velmi časově náročné. „Příprava a výroba kulis a loutek zabrala čtyři měsíce. Animace trvala také čtyři měsíce, to bylo intenzivní období. Dvanáct hodin práce, šest dní v týdnu. Postprodukce trvala asi dva nebo tři měsíce. A ještě předtím byla dlouhá příprava scénáře a storyboardu. Celkově práce na filmu trvala asi rok a půl,“ objasňuje Kashcheeva.

Dceru už promítalo asi devadesát festivalů, cen získala přes čtyřicet. Mezi velké zahraniční úspěchy patří také cena na největším festivalu animace ve francouzském Annecy nebo na festivalu Sundance. „Na mě, jako na animátorku introverta, to bylo dost náročné. Na začátku jsem se do festivalů dost pustila, v září a říjnu jsem jich měla hodně. Ale dost mě to vyčerpávalo, musela jsem si dát pauzu. Teď se snažím na festivaly jezdit míň a víc se soustředit na další film,“ doplňuje Kashcheeva.

Jak probíhalo samotné předávání Oscarů v americkém Los Angeles? Kde animovaný snímek Dcera můžete v nejbližší době vidět? Jak je na tom současná česká animace? Poslechněte si celý rozhovor s autorkou filmu Dariou Kashcheevou a jeho producentkou Zuzanou Roháčovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.