Rick a Morty jsou moc normální. Bizarní televizní program Adult Swim slaví dvacet let

2. září 2021

Seriál Rick a Morty momentálně platí za jednu z nejopěvovanějších animovaných sérií pro dospělé. Bizarní příběhy puberťáka Mortyho a jeho dědečka, geniálního a zároveň šíleného vynálezce Ricka v nonsensovém univerzu jsou zároveň vlajkovou lodí programu Adult Swim. Adult Swim je noční proud vysílání televizního kanálu Cartoon Network, který se profiluje jako místo, kam si chodíte pro to nejšílenější, co může současná televize nabídnout. A 2. září letošního roku slaví 20 let.

„Rick a Morty jsou na první pohled nejučesanější, nejklasičtější,“ porovnává nejznámější seriál Adult Swim se zbytkem jeho produkce ředitel kina Aero a znalec televizní animace Jiří Flígl. „U Adult Swim je hrozně důležité, že lidé většinou nesledují jeden konkrétní seriál, ale celý noční blok vysílání,“ říká dramaturgyně Anna Krejčířová. „Vedle animovaných seriálů tam jsou různé krátké stripy a songy, které jim poslali fanoušci, ale také falešné reklamy nebo spoty, které mají absolutně surreální charakter,“ dodává.

Jako ochutnávku Jiří doporučuje podívat se na desetiminutové video Too Many Cooks, které je dostupné i na YouTube. Anna má zase radost, že Adult Swim převzal od Netflixu uznávanou sérii Tuca & Bertie o dvou kamarádkách z ptačí říše.

Adult Swim je také líhní nových talentů, kterým kanál dává velkou svobodu, byť limitovanou nízkými rozpočty. „Jednak dávají prostor svým zaměstnancům, storyboarderům nebo řadovým animátorům, aby za nimi chodili i se svými nejpodivnějšími nápady. Zároveň hledají v onlinu a oslovují tvůrce, kteří dávají své animace na internet,“ říká Jiří.

Adult Swim je podle Anny a Jiřího napřed oproti Netflixu mimo jiné v tom, že hodně komunikuje s fanoušky. „Vždycky na začátku dubna odvysílají set pilotů nebo krátkých filmů a nechají fanoušky, ať se ozvou, co se jim líbí a co ne. Loni si například fanoušci vyloženě vydupali seriál Smiling Friends, který dlouho nikdo nechtěl realizovat a který je vynikající,“ doporučuje Anna.

„Pro komunikaci s fanoušky dobře funguje i web Adult Swim a jejich YouTube. Takhle mělo šílené momentum to Too Many Cooks, které se vysílalo asi ve čtyři ráno a během pár týdnů to díky YouTube a webu nasbíralo ohromné množství zhlédnutí.“

Více o kreativitě v animované televizi, usmívajících se přátelích a větším než malém množství kuchařů si poslechněte v rozhovoru o nočním bloku Adult Swim.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka