Riskantní, roztěkaná, vzrušující. Tour de France se pojede v rytmu koronaviru i TikToku

28. srpen 2020
Tribuna

Je pořádání největší každoroční sportovní akce v současné situaci bláhovým riskem, nebo se podaří Tour de France problémy s koronavirem ustát? Takové otázky si před startem třítýdenního cyklistického závodu klade kdekdo. Letošní ročník bude zajímavý ale i ze sportovního hlediska: trať totiž boří zažité tradice a favoritů je vícero.

Tour de France jako taková je produktem doby svého vzniku – přelomu 19. a 20. století. Závod, jemuž se přezdívá Stará dáma, založilo vedení novin L’Auto především s jedním cílem, kterým bylo zvýšení prodeje. Reportáže o neuvěřitelných jízdách braly čtenářům dech, když si o nich druhý den ráno četli na slavném nažloutlém papíře.

Snímek z historie Tour de France. Takto vypadal slavný závod zhruba před sto lety

V roce 2020 samozřejmě zprávy konzumujeme úplně jinak a letošní ročník závodu si už vysloužil přirovnání Stará dáma na TikToku. Proč? „Trať je různě přeskládaná, útržkovitá a s kopci, které ještě nebyly nikdy použity. K tomu úplně nový termín. Tradice v tom není, což je prakticky nevídané,“ vysvětluje Vojta Jírovec.

Čtěte také

Tradiční rozhodně nejsou také opatření, která musí cyklistické týmy dodržovat. Závodníci podstupují pravidelné testy, pobývat budou v takzvaných bublinách, samozřejmostí je nošení roušek. „Pokud navíc dva lidé z jedné stáje odevzdají pozitivní test, celý tým by měl jet domů,“ doplňuje Vojta. 

Dva čeští zástupci – Roman Kreuziger, který jako první Čech dosáhne na deset účastí na Tour, a Jan Hirt – mezi favority nepatří. O žlutý dres by měli soupeřit jiní: především loňský vítěz Egan Bernal a jeho hlavní vyzyvatel Primož Roglič. „Ten ale spadl na předzávodním testu, je hodně potlučený, a tak je otázka, v jaké se nachází kondici,“ dodává Vojta.

Největší cyklistická show začíná. Tour de France se dává do pohybu, závod však provází strašidlo nákazy. Letošní ročník je ale specifický i kvůli trati, která se vymezuje vůči zavedeným tradicím. Více se dozvíte v novém díle Tribuny.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka