Rituální riffy pro boha slunce: Špína vypráví příběhy bolesti s kolektivem Church of Ra

26. říjen 2017

Málokterá post-metalová kapela má tak oddané publikum jako Belgičané Amenra, kteří minulý týden vydali svou už v pořadí šestou desku. Ve Špíně jsme se proto tento týden naladili na podzimní atmosféru a nejnovější díl věnovali kolektivu Church of Ra. Založili ho před 12 lety právě členové Amenra.

Atmosféra na pódiu se podobá divnému okultnímu rituálu. Šest lidí s kytarami dokola opakuje jeden jednoduchý mohutný riff, zpěvák se vytrácí a po chvíli ho vytáhne několik techniků pověšeného za kůži doprostřed osvícené plochy nad bubeníkem. Tam několik minut visí v pozici Ježíše na kříži, než z ničeho nic zhasnou světla a hudba skončí. Tak vypadal závěr koncertu belgické post-metalové kapely Amenra a je zaznamenaný na 6 let starém DVD. U řady kapel by se takové představení dalo chápat jako výstřelek, ale v hudbě Amenra není prostor pro humor ani spontánní nápady. „Vyprávíme jen jeden příběh a vždycky je stejný. Vždycky píšu o životní bolesti,“ říká zpěvák Colin H. van Eeckhout v jednom z nejnovějších rozhovorů. Podobně vážný přístup k hudbě a její prezentaci jde cítit i z dalších kapel a projektů, které patří do kolektivu Church of Ra.

Amenra jsou rozhodně nejznámější kapelou z kolektivu Church of Ra. Hrají na největších evropských festivalech, jezdí společná turné s legendárními Neurosis a na jejich labelu Neurot Recordings vydali nejnovější desku Mass VI. V posledních letech je ale čím dál více slyšet o dalších kapelách ze stejného okruhu, hlavně o Oathbreaker, The Black Heart Rebellion nebo Wiegedood. I když se každá z nich vydala trochu jiným hudebním směrem, všechny pojí promyšlená vizuální prezentace, práce se symboly, nesmírná soustředěnost a hlavně vzájemná podpora. Není sporu o tom, že kdyby každá z nich kopala jen za sebe, měly by cestu mnohem těžší. „Je to o oběti a vůli chvíli stát ve stínu, aby se ostatní mohli pohnout,“ popisuje van Eeckhout pravidla kolektivu.

I když má většina kapel z Church of Ra jasně rozpoznatelné kořeny v hardcoreu a metalu, je slyšet, že se snaží tvrdě pilovat svůj vlastní rozeznatelný styl. Nejdále v tomto ohledu došli nejspíš The Black Heart Rebellion. Od svých začátků v podobě klasické post-rockové kapely ušli dlouhou cestu, nechali se značně ovlivnit Swans, bočními projekty Michaela Giry anebo sólovou tvorbou Daniela Higgse z amerických Lungfish. Dnes je jejich hudba postavená na práci s akustickými nástroji a nepřeberným množstvím perkusí. A jak se dozvíte v aktuálním dílu Špíny, jejich texty až překvapivě hodně pracují se symbolikou Starého zákona.

Kromě regulérních kapel patří do Church of Ra i řada jednorázových nebo sólových projektů, na které jsme také nezapomněli. Přišla řeč na CHVE a Syndrome (projekty dvou ze členů Amenra) nebo na francouzský projekt Treha Sektori experimentátora Dehn Sora, který spolupracuje s Oathbreaker i Amenra.

Zaposlouchejte se do vyprávění Špíny o bolesti a transcendentálních zážitcích spojených s hlukem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.