Rizikem psychofarmak je vytváření dojmu, že můj život je v pořádku a nemusím nic měnit

24. březen 2023

Psychiatrů je málo a pacientů hodně. Času na povídání nad rámec příznaků a diagnostiky mnoho nezbývá a psychofarmaka fungují. Z dálky to může vypadat jako funkční a efektivní systém, někdy se v něm ale zapomíná na člověka a jeho příběh.

Vedle léků je nejčastěji doporučovanou metodou léčby psychiatrických potíží psychoterapie. Na tu ale psychiatři často nemají prostor, stejně jako na podrobnější povídání o životním stylu pacienta, respektive na doporučení případných změn v této oblasti.

„Velké riziko psychofarmak je, že fungují. Mnoho lidí je užívá roky, někdy i desetiletí, aby mohli fungovat ve svém životě. Je to fajn, že léky nám pomáhají a umí zmírnit příznaky, ale taky zároveň vytváří falešný dojem, že ten můj život je v pořádku a že v něm nemusím nic měnit,“ říká psychiatrička Michaela Krtičková, která pracuje v Liberci a stojí mimo jiné za instagramovým profilem Psychiatrie v zahradě.

Změnu systému podle Krtičkové přináší jednak reforma psychiatrické péče a také přístup psychiatrů, kteří se snaží pacienta vnímat v celém jeho kontextu. Do psychiatrické ordinace tak patří i témata týkající se tělesného pohybu, jídelníčku a běžného fungování v životě.

Co všechno může psychiatr v rámci péče o pacienta stihnout a kam nedosáhne? Jak můžou bylinky proměnit vztah pacienta k lékům? A proč Michaela Krtičková dávkuje léky tak, aby pacientům část příznaků zůstala? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.