Robin Kašpařík o filmu Jsem brána: Vesmírná mlhovina z hlavy šílence

16. listopad 2017

„V něčem je krutý, ale není to krutost podle skutečné události. Týká se spíše archetypální krutosti, temné stránky, která je v každém člověku. Týká se i témat, jakými jsou psychické nemoci,“ popisuje první českou filmovou adaptaci Stephena Kinga režisér Robin Kašpařík.

Po sedmileté práci na zfilmování povídky Jsem brána teď krátkometrážní snímek obíhá světová plátna. Pozvali ho na prestižní přehlídku fantasy a hororu v Sitges, v Nashville jej poctili nálepkou „Stephen King na LSD“ a 28. listopadu se díky festivalu Future Gate konečně představí i pražskému publiku.

Jsem brána je tak spíše než českou novinkou zvláštním sci-fi světoběžníkem. To ostatně potvrzuje i historka o angažování hlavního představitele: „Přesto, že ho to velmi zaujalo, mi Radim Vizváry řekl, že film nebude točit. Zařekl se totiž, že už si nikdy nezahraje v českém filmu. Řekl jsem mu, že to je dobře, protože my netočíme český film, a plácli jsme si.“ V původním plánu se v roli jediné postavy Kingovy povídky měl objevit Karel Roden. Kvůli jeho nabitému programu ale nakonec došlo ke kompletnímu přepracování konceptu a místo známé tváře se na plátně setkáme jen s párem rukou, které postupně požírá vesmírný virus. „Oba jsme velmi rychle pochopili, že věci, které fungují na divadelním jevišti, by v životě nefungovaly v tomto filmu. Například jakákoliv gesta rukou. Normálně by v divadle udělal gesto, které vidí diváci třeba z desáté řady a ta ruka je z jejich perspektivy malinkatá. Kdežto když tu ruku dáte zvětšenou v detailu na velké plátno, může mít až šest metrů a její sebemenší hnutí působí velmi výrazně,“ popisuje spolupráci s mimem Radimem Vizvárym režisér filmu. 

Podobně nezvyklou spoluprací se Jsem brána může pochlubit i díky hyperrealistickému plakátu: „Než jsem oslovil Jana Gemrota, zkoušel jsem předtím asi sedm malířů z různých zemí a ani s jedním jsem nebyl spokojený. V hlavě jsem nosil nápad, že na plakátu uvidíme hlavu, z níž bude vyvstávat jakási zvláštní vesmírná mlhovina, která něco specifického symbolizuje. Měla to být až taková vize šílence.“ Šílenství podle slov Robina Kašpaříka bude v jeho novém filmu dost ústředním motivem. „Název Jsem brána pro mě má mnohoznačný význam. Jednak o čem ten film vypovídá, o astronautovi nakaženém vesmírným virem. Zároveň je ale o tom, že v nás je mnohem víc než jen naše osobnost. V naší psychice jsou velmi temné a nebezpečné hloubky,“ dodává.  

„Film nemůžeme šířit jinak než ho promítat na filmových festivalech. Projekce v Praze 28. listopadu bude jedna z mála šancí ho v České republice vidět,“ pokračuje Kašpařík pozvánkou na pražskou projekci, na kterou je ovšem už dva týdny před termínem vyprodáno. 

Z traileru filmu Jsem brána
autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka