Robotické dítě a spánková paralýza. Celebrity na Met Gala 2021 a jejich memy

20. září 2021
Fenomem

Met Gala je charitativní módní přehlídka pořádaná každoročně oděvním institutem v newyorském Metropolitním uměleckém muzeu. Patří mezi nejsledovanější módní akce roku a samozřejmě přitahuje celebrity, které se sem chodí ukázat. I letošní ročník zrodil extravagantní modely, které následně inspirovaly tvůrce memů k vtipným poznámkám. Někdy se nicméně fotografie módních výstřelků celebrit šířily virálně samy o sobě – prostě protože nic moc vtipného se k nim už vymyslet nedalo.

Rapper Lil Nas X vydával ve stejném týdnu svoji debutovou desku, a proto pojal Met Gala jako vrchol propagační kampaně. Fotografům ukázal na červeném koberci hned tři outfity, které postupně odlupoval, a jeden byl báječnější než druhý. Od královského hermelínu přes oděv, který internet připodobnil k robotovi 3PO z Hvězdných válek, až po zlatou kombinézu. Lil Nasovi prostě sluší přezdívka „lidský mem“. 

Zabodovala i Kim Kardashian, jejíž černý model vzbudil největší zájem tvůrců memů

Dalším velmi diskutovaným modelem z Met Gala byly bílé šaty s nápisem Tax the Rich (zdaňte bohaté), v nichž přišla Alexandria Ocasio-Cortez, členka Kongresu za demokratickou stranu. Skutečnou potravou pro memery byla bizarní performance Franka Oceana s robotickým dítětem. A zabodovala i Kim Kardashian, jejíž černý model vzbudil největší zájem tvůrců memů.

Aby bylo propojení se světem memové kultury co nejužší, pořadatelé letos dokonce pro Met Gala zřídili vlastního memového zpravodaje, kterým byl syrský umělec a aktivista Saint Hoax.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak internet reagoval na módní přehlídku Met Gala 2021. Proč je Lil Nas X lidský mem, co mělo znamenat robotické dítě v náručí Franka Oceana a koho provokovala Alexandria Ocasio-Cortez? Čí outfit inspiroval nejlepší memy?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.