Robozvířata a silná ženská hrdinka. Horizon Forbidden West maluje méně depresivní postapokalypsu

11. březen 2022

Jarda, Šárka a Lukáš se tentokrát vydávají do pravěku, kam se v Horizonu po apokalypse technologicky dostalo celé lidstvo. Kmenová kultura stojící na pozůstatcích memů v troskách sportovních stadionů i souboje s majestátními robodinosaury hráčkám a hráčům učarovaly už před pěti lety, trojice moderátorů tak řeší, jestli tenhle recept funguje i napodruhé. A kromě toho řeší také své oblíbené hry s nerobotickými dinosaury.

Horizon Forbidden West je takřka ve všech směrech lepší, hezčí a větší než první Horizon Zero Dawn, ale na druhé straně není ani zásadně odlišný. Hlavní hrdinka Aloy se v pokračování příběhu vydává na dálný Zapovězený západ, aby zabránila klimatické katastrofě. Přitom potká spoustu nových kmenů, robotických variant dnešních zvířat a nadělá si nové přátele i nepřátele, jak to tak v druhých dílech bývá.

Právě v tom podle Šárky spočívá pro Forbidden West patrně největší výzva – nalákat k hraní i jedince prvním dílem nepolíbené. Akčními adventurami s otevřeným světem je herní trh takřka přehlcený, zážitek z hratelnosti nabízí většinou velmi podobný a nezbývá než vybírat podle sympatií k drobným odlišnostem. Horizon ovšem disponuje poměrně originálním zasazením a výraznou, svéhlavou protagonistkou, za nimiž příliš nezaostává ani samotný děj nebo herní náplň. Zvratů i nových robozvířat je tak akorát, jen je nutné si Horizon Forbidden West s jeho obří mapou plnou otazníků přiměřeně dávkovat.

Kam se poděla legenda pirátských disket Prehistorik? Která hra má nejrealističtější dinosaury vůbec? Poslechněte si celý díl Questu o herních (robo)ještěrech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.