Rock ze sborovny. Učitelky z Collectors mají za jedna z hudební terapie

28. červenec 2020

Původně dívčí čtyřku jsme ve Startéru docela školili. Hlavně Jonáš měl vůči songu Escalator spoustu výhrad, zatímco Kuba nebo porotce Dominik Zezula oceňovali hudební bezprostřednost a autenticitu, dokonce padala přirovnání k raným Pavement. Nakonec to byl ale Jonáš, kdo se s Collectors potkal ve studiu. A do dvou pedagožek a jednoho čerstvého maturanta se hned zamiloval. 

Všechno začalo inzerátem. Podala ho Jana, která si v Praze dálkově dodělává učitelství pro první stupeň a už nějakou dobu taky stává za katedrou. Stýskalo se jí po hudbě, doma na severu Čech hrávala ve folkové kapele. Teď si u hudby chtěla oddychnout, ideálně po boku dalších holek. Tak vznikly Collectors, tehdy ještě vzoru ženského. Z původní sestavy čtyř kamarádek je dnes smíšená trojice Jana, Eliška a Mikoláš – čerstvě se hledá nová baskytaristka. 

Příběh Collectors by vydal na dojemný filmový scénář o lidech, kteří se nebojí jít za svým. Čtyři děvčata původně zkoušela v odlehlém parku v pražských Radlicích a některá z nich se se svými nástroji teprve seznamovala. Docela běžná praxe – ovšem když je vám třeba třináct. Collectors své začátky psaly jako dvacátnice. 

O ambicích jako by se Collectors, teď už v podobě smíšeného tria, trochu zdráhali mluvit. „Hudbu bereme jako terapii,“ odpovídají na otázku po hudebních snech. Ale přidávají taky, že by si jednou rádi zahráli třeba před svými oblíbenými Hinds. To by podle nás mohlo třeba klapnout.

Kdy se Collectors uvolnili na pódiu? A jak snášeli Jonášovo školení? Poslechněte si poslední vydání Startéru s kapelou, která do rocku vrací holčičí přátelství.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.