Rodinám vojáků padlých v Afghánistánu poslali Češi už téměř 4 miliony korun

13. srpen 2014

Bezmála čtyři miliony korun už darovali Češi do sbírky na pomoc rodinám vojáků padlých v afghánské misi. Pětici výsadkářů ztratila armáda v červenci, po útoku sebevražedného atentátníka nedaleko základny Bagram. Památku padlých vojáků uctí večer i benefiční koncert v Divadle Broadway.

Speciální konto nechali zřídit kolegové padlých vojáků a zaštítila ho Charita České republiky. Přispívat je možné až do září.

„Charita po dohodě s Armádou České republiky administruje sbírkové konto. Je tam aktuálně 3,9 milionu korun. Výtěžek sbírky bude v září rozdělen rovným dílem těmto pěti rodinám,“ přibližuje mluvčí charity Jan Oulík.


Sbírka na podporu rodin padlých vojáků
Číslo účtu: 44665522/0800
Variabilní symbol: 916
Peníze lze posílat do 1. září.

Památku pětice vojáků připomene dnes večer i benefiční koncert v pražském Divadle Broadway. Vzpomínkové setkání pořádají výsadkáři a Svaz vojáků z povolání. Výtěžek z akce poputuje rodinám padlých. Cílem je vyjádřit solidaritu.

„Morální podpora pozůstalým po pěti výsadkářích z Afghánistánu a vlastně i morální podpora jednomu vojákovi, který je ještě v nemocnici a má za sebou několik operací. Ale samozřejmě i vojákům, kteří nadále slouží v Afghánistánu,“ vysvětluje Libor Smékal, voják z povolání a hlavní organizátor koncertu.

Vystoupí například Helena Vondráčková, Monika Absolonová nebo Support Lesbiens. Během večera se budou také dražit sběratelské předměty, které pro tento účel věnovaly známé osobnosti.

autoři: KOC , Filip Titlbach
Spustit audio