Rok 2019 ve světovém sportu: ženská fotbalová revoluce, neregulérní maratonský zázrak a největší kuriozity

27. prosinec 2019
Tribuna

Konec roku je ideální příležitostí k bilancování. Co se komu ve světě sportu povedlo, komu se vůbec nedařilo, kdo bavil a kdo nám naopak pil krev? Poslední díl Tribuny v roce 2019 řeší nejen, zda je Serena Williamsová osobností roku, ale i utajované násilí na českých stadionech, zajímavé knihy a filmy, a v neposlední řadě největší bizarnosti, které letošní sport přinesl.

Pravděpodobně nejpodivnější a nejpřekvapivější sportovní událostí roku byla dnes již téměř legendární tisková konference trenéra české hokejové reprezentace Miloše Říhy, který se při hodnocení světového šampionátu rozplakal.

Možná méně komický, ale v každém případě o to víc bizarnější byl způsob, jakým se v Litvě losovalo čtvrtfinále tamního poháru. Mnohem větší pozornost než samotnému losu věnovala kamera spoře oděné dívce v prosklené kukani, která soupeře vybírala.

Velká sláva na Slovensku, která skončila tragikomickou ostudou – i tak lze nazvat březnové otevření zrekonstruovaného stadionu na Tehelném poli. Sportovní událost na ne zcela dokončeném Národném futbalovém štadiónu, kde netekla teplá voda, chyběla parkovací místa i dostatek toalet a bufetů, poznamenala především dvojaká bezpečnostní opatření. Na jedné straně zabránila fanouškům hostujícího Trenčína se utkání vůbec zúčastnit, na straně druhé nikdo nezasáhl proti hajlujícím a rasisticky skandujícím fanouškům domácího Slovanu. Že neonacistické chování není pouze záležitostí slovanských krajně pravicových ultras, ukázal v květnu i generální ředitel Slovanu Ivan Kmotrík mladší, který výhru ve finále poháru zcela bezostyšně oslavil hajlováním.

Údiv a pochybnosti také vyvolává asi nejambicióznější sportovní projekt v Česku, který byl letos velkolepě oznámen. Krytá sjezdovka, rychlobruslařský ovál či zastřešený velodrom mají být součástí multisportovního komplexu v Praze-Lahovicích. Jeho cena je nyní odhadována na astronomických šest miliard korun.

A pomyslný titul nejkurióznějšího gólu roku letos jednoznačně získali hráči Hajduku Split v utkání chorvatské ligy proti týmu Slaven Belupo. Zatímco soupeř přestal hrát, když slavil gól, který nebyl, hráči Hajduku na druhé straně hřiště pohodlně skórovali do prázdné brány.

Více gólů do správných branek a méně sexismu přeje v roce 2020 svým posluchačům i světu sportu redakce Tribuny.

Kteří sportovci letos uhranuli redaktory Tribuny? Proč potrestání Ruska čtyřletým zákazem startu jeho sportovců nakonec působí jako výsměch? Jak ovlivnila NHL kauza hokejového MeToo? A v čem by se měla česká média při referování o fanoušcích polepšit? Poslechněte si poslední Tribunu roku 2019 a dozvíte se více.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.