Rok 2021 jako by nebyl, protože čas je placatý kruh

29. prosinec 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly skrze kontribuci jen samy sebe a snažily se rozpomenout, co se stalo v minulém plytkém roce 2021. Zuzana pořad začala zpěvnou aluzí na píseň Jede, jede mašinka, kouří se jí z okýnka. Ivana na to navázala rozborem básničky Jiřího Žáčka o tom, že ženy mají být usměvavé maminky, protože od toho jsou na světě.

Pak konečně došlo na bilanci roku. Zuzana se domnívala, že čas, zvláště v pandemii, je placatý kámen nebo kruh a svým způsobem neexistuje. Co se tedy v tzv. roce 2021 stalo? Rozešli se Kuchařová s Brzobohatým, obě moderátorky se dívaly na druhou sérii otřesného seriálu Emily in Paris. Ivana pak tento seriál připodobnila k přejetému ježkovi, který ji fascinuje. 

Stalo se ještě něco? Světlo světa spatřila sociální síť Clubhouse, v Británii byla zrušena tamponová daň, manželka Jeffa Bezose balila Di Capria a to je tak asi všechno. Na onen svět odešel Belmondo. Také umřel Vítězslav Vávra aka zpívající bubeník a autor songu Smutná holka s citronovou šálou.

Zuzana pak na konci vylovila z internetu věštbu do roku 2022 od zesnulé ježibaby Baby Vangy, která zahrnuje invazi ufo, likvidaci Indie kobylkami i závislost na internetu. Zuzana si přála, aby ufa měla podobu Zdeňka Pohlreicha, což ale nikoho nepřekvapuje.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že čas i rozdělení této veličiny na roky je jen sociální konstrukt.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.