Rok, který nebyl: funerální tóny Wrekmeister Harmonies či Midwife i ozvěny nomádského života Hackedepicciotto

29. prosinec 2020

Týden po první bilanci navazují Modeláři tam, kde před Štědrým dnem skončili. A protože jen na domácí scéně vznikla hromada skvělých desek, přehodili kurátorskou roli na hosty, díky nimž je výsledný výběr pestře rozkročený, aniž by ale vybočoval z hranic hudby, kterou definuje menší či větší míra zatěžkanosti.

Když se snažíte vylovit v oceánu nové hudby tu, která s vámi bude cvičit, zůstávají labely i v roce 2020 spolehlivými ukazateli. A zatímco Banán už od 90. let sleduje mimo jiné cestu Revelation Records, pro Viktora představuje podobně věrohodného navigátora sanfranciský label The Flenser. Z jeho letošní nadílky pak vyčnívá velmi osobní nahrávka Midwife. Za tou stojí denverská hudebnice Madeline Johnston, která svou hudbu charakterizuje jako „nebeský metal“. Co by mohlo zavánět klišé, nabývá ve stínu desky Forever úplně jiný nádech.

Madeline totiž desku věnovala svému zesnulému kamarádovi, který byl stejně jako ona svázaný s dnes již zaniklým denverským prostorem Rhinoceropolis, který jim a mnohým dalším umělcům poskytoval tvůrčí střechu nad hlavou. Výsledná kombinace dreampopové či shoegazové melancholie, ambientních pasáží a zatěžkaných tónů pak vytvořila nejen důstojnou poctu těm, kteří již nejsou mezi námi, ale i příhodný doprovod k roku, u kterého si nemůžeme být jisti, zda se nekonečně táhnul, anebo naopak vůbec nebyl.

Jaká historka se skrývá za jménem tracku Bernie Sanders od amerických Nothing? A jakou krutou hudbu poslouchá Viktor před spaním? Poslouchejte bilanční Modeláře, ve kterých v premiéře zazní i nová skladba Vole z jejich nadcházejícího třetího alba.

PLAYLIST:

Hackedepicciotto – Upon Departure
Vole – Lyže
Ghostemane – Hydrochloride
The Body – A Lament
Jan Tomáš – Gizeh
Nothing – Bernie Sanders
Midwife – Anyone Can Play Guitar
Wrekmeister Harmonies – The Rat Catcher

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.