Roller derby: Ostrý jam na kolečkách

2. červen 2014

Herečka Juliette Lewis v roce 2009 kulturu ženského roller derby popsala „trochu jako wrestling, trochu jako rock´n´roll, trochu jako hrát v kapele a sportovat jako nejlepší atlet“. Její kolegyně Drew Barrymore ji tehdy spolu s Ellen Page a Kirsten Wiig obsadila do svého režijního debutu Whip it!, ve kterém roller derby vypadá jako ten nejvíc cool ženský sport současnosti. Jezdí se při něm na bruslích s kolečky ve dvou řadách a po vlasech se soupeřky rozhodně nehladí. Šla jsem se proto podívat, jak tyhle nad-holky vlastně trénují.

„Tady v Česku jsme pořád jediný tým, který vznikl v únoru 2012. Holky se rok připravovaly na to, aby mohly hrát zápasy. Ten sport sice vypadá na první pohled jako taková legrace, ale má to pravidla a jsou tam potřeba určitý ‚skilly‘. Loni v březnu jsme odehrály první zápas,“ říká PR manažerka klubu Prague City Roller Derby Veronika Kulíková. „Zároveň jsme se snažily o podporu vzniku nového týmu v Brně, protože vzhledem k tomu, že jsme jediné, tak musíme hrát s holkama ze zahraničí, to s sebou nese problémy s náklady a časem. Takže bychom byly rády, kdybychom podpořily další tým v Brně a my s nimi mohly soupeřit.“ Sama jezdí taky, ale ještě ne s pokročilejší skupinou. V rámci Prague City Roller Derby totiž existuje i „béčko“.

Zajímá mě, odkud sem tenhle sport, ve kterém jsem zpočátku marně hledala nějaký puk nebo míček, přišel. „Derby je americký sport, v podobě blízké té současné se začal hrát ve 30. letech, ale počátky sahají do 19. století, kdy se začaly jezdit závody na bruslích,“ vysvětluje Veronika.

03134563.jpeg

Pravidla jsem z první půlky tréninku, při kterém asi deset krásných žen skákalo na bruslích a zkoušelo rychlou otočku, úplně nepochopila, ale Veronika mi je docela rychle objasnila: „Zápas trvá hodinu a je rozdělený na dva poločasy. Ty jsou rozdělený na jednotlivé tzv. jamy, což jsou dvouminutové úseky, kdy se jezdí po oválu dokolečka. Začíná se tak, že startuje pět a pět holek z každého týmu, cílem hry je získat co nejvíc bodů. Získává je jedna z hráček, která je označená hvězdou na helmě. Musí se dostat před všechny soupeřky, předjet je okolo a v tom dalším kole, pokud předjede každou jednotlivou soupeřku, tak za každou dostane jeden bod. Hraje se, do kolika to jde, dokud nevyprší čas. Normální je třeba 100 až 150 bodů, ale stalo se nám, že ten bodový rozdíl byl 300, ale byly to holky z Finska, o třídu lepší. My jsme vyhrály naposledy v prosinci s holkama ze Švýcarska o 200 bodů, protože byly začátečnice,“ říká.

Jedna z nejlepších hráček týmu, osmadvacetiletá Lucka, která pracuje v logistickém oddělení jednoho pivovaru, mě zasvětí do funkcí hráček: „Já jsem blockerka/pivotka a ta se snaží zabránit jammerce, která skóruje body, aby projela. Ale pivotka udává tempo těm ostatním blockerkám a říká jim, kam mají jet.“ Vzpomenu si na Drew a zajímá mě, jestli mezi roller derbistkami existují nějaké celebrity. „Jasně! Ty úplně dvě nejslavnější slečny hrajou za newyorský tým Gotham Girls – Bonnie Thunders, to je Michael Jordan Roller Derby, a potom Suzie Hotrod. Obě hrajou za reprezentaci USA a Gotham je celosvětová jednička, už asi pět let neprohrály jediný zápas,“ odpovídá nadšeně. Sama dlouho čekala, až u nás platforma roller derby vznikne.

03134561.jpeg

Holky dokonce trénuje tatínek jedné ze zakládajících členek. Sám dřív rychlobruslil, ale zbytek se musel doučit z YouTube a prvních zápasů. „Chtěli bychom to dotáhnout do evropské ligy a k tomu, abychom měli reprezentace a dostali se na turnaje, které jsou pro zvané,“ říká mi po mém trochu krkolomném pokusu projet se po tělocvičně v plné zbroji (chyběly mi jen chrániče na zuby) a připomíná zápas 28. června v pražské hale Slavia, kde se jeho svěřenkyně utkají se Švédkami The Royal Army. A pro zájemkyně o snad jediný sport, při kterém vůbec není na škodu, když jste duší tak trochu pin-upky, mám taky dobrou zprávu: „Na podzim, v září, říjnu, bude další ‚Fresh Meat‘, kde přijmeme další lidi, a o ty se budou starat starší hráčky,“ dodává Jirka Máčil, zatímco mně v uších ještě doznívá bojový pokřik jeho týmu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka