Roste počet příjemců příspěvku na bydlení. O dávku ale nežádají všichni, kdo by na ni měli nárok

9. prosinec 2022 07:14

V Královéhradeckém kraji se zvyšuje počet lidí, kteří žádají o příspěvek na bydlení. Vyplývá to z dat úřadu práce. Koncem roku by celkový počet domácností, které dávku v kraji pobírají, mohl přesáhnout deset tisíc. I tak ale o příspěvek nežádá zdaleka tolik lidí, kolik jich na něj má nárok.

Čtěte také

„Donutilo mě to, protože mám nové bydlení a tak dál. Donutilo mě to. Proč bych nežádala, nakonec mi to poradil můj syn,“ říká paní Veronika, která se podle svých slov kvůli zdravotním problémům dostala do špatné životní situace.

Jak sama říká, dala na radu blízkého a poprvé si přišla na úřad práce požádat o příspěvek na bydlení. „Platím za nájem, 10 tisíc to je. Žiji dlouho sama, takže to mě donutilo, abych se nějak odpíchla. Protože nemůžu už pracovat.

Kolik bude v jejím případě dávka činit, zatím paní Veronika netuší. Případný zájemce ale může přibližnou výši zjistit díky kalkulačce na webových stránkách úřadu práce nebo ministerstva práce a sociálních věcí.

Takových, jako je paní Veronika, kteří si přijdou pro příspěvek poprvé, přibývá, popisuje ředitel královéhradecké krajské pobočky Úřadu práce Martin Horák. „Za první dva měsíce tohoto čtvrtletí bylo podáno téměř 3 tisíce nových žádostí. V podstatě už jenom za měsíc říjen bylo tolik žádostí, co jindy za celé čtvrtletí. Tedy teď už jsme o nějakou tisícovku výše. A samozřejmě předpokládám, že nějaké žádosti dorazí i v průběhu prosince.

Od října se zvýšily takzvané normativní náklady na bydlení a stoupá tak i objem vyplácených dávek. Nárok na příspěvek na bydlení mají i lidé, kteří nejsou v tak špatné situaci jako paní Veronika.

Čtěte také

Podmínky splňuje v celém Česku skoro každá čtvrtá domácnost. Dávku ale pobírají jen 4 procenta z nich. Ukazují to data společnosti PAQ Research pro projekt Českého rozhlasu Česko 2022: Život k nezaplacení.

„Asi 45 procent lidí si chybně myslí, že nemají nárok, protože třeba nesplňují limity výdajů, nebo bydlí v typu bydlení, které tomu neodpovídá. Třeba část si myslí, že na to nemá nárok, protože mají nějaké úspory na účtu. Ale to se vůbec neposuzuje v tom příspěvku, popisuje spoluautor studie Daniel Prokop.

Nejčastěji nárok na příspěvek na bydlení splňují podle studie domácnosti seniorů a samoživitelek.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související