Rozhlasový workshop s Jako doma: Nemusíte bydlet, abyste mohli dělat rádio

2. květen 2016

O neziskovce Jako doma, která se zabývá genderově specifickým bezdomovectvím, jste už na Radiu Wave slyšeli několikrát. Před několika dny jsme společně absolvovali rozhlasový workshop. Poslechněte si, jak nám to šlo.

O. s. Jako doma pracuje se ženami bez domova a upozorňuje na to, jak specifická je situace, kdy nemáte kde bydlet, právě pro ženy. Zaznamenává příběhy žen bez domova, provádí mezi nimi kvalitativní výzkum, organizuje veřejné akce, kde se můžou lidé bydlící potkat s těmi, které takové štěstí nemají, v jiném kontextu než obvykle, a taky stojí za úspěšným projektem Kuchařky bez domova.

Jednou z aktivit Jako doma je i vydávání Bezdomovin – a paní Zuzana, Jinka, Věra, Vlasta, Eva a Růženka si přišly do Radia Wave vyzkoušet pro změnu práci pro rozhlasové médium. Společně jsme připravili texty, které dostaly audio podobu, vyzkoušeli jsme si, jaké je druhého zpovídat v rozhovoru i odpovídat na otázky a jak se z hrubého materiálu plného škobrtnutí a přeřeků dělá hladký výsledný tvar. Nadšení a odvaha pustit se do něčeho nového nechyběly nikomu, některé z účastnic dílny dokonce projevily výborný cit pro rozhlasový detail.

Některé příspěvky vznikly jako odpovědi na anketní otázky, jako například ten paní Zuzany.

Zjistili jsme, jak je náročné na mikrofon namluvit dlouhý souvislý text, kterých má paní Eva v zásobě několik popsaných bloků.

Paní Jinka zase formou napůl připraveného, napůl improvizovaného příspěvku přiblížila posluchačům projekt Metráž.

Jiné účastnice si vyzkoušely formát rozhovoru, zapojila se taky Jitka Kolářová z Jako doma, která vyzpovídala paní Růženku.

Paní Věra a Vlasta si zase role zpovídající a zpovídané plynule prohodily.

Děkujeme všem účastnicím workshopu, přejeme jim hodně síly a štěstí v nelehkých životních situacích a těšíme se na příští workshop, kdy společně zkusíme vyrobit rozhlasové reportáže.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.