Rozporuplná mediální realita Běloruska: změny k lepšímu i zatčení novináři

1. červenec 2016

Otřepaným novinářským obratem je označovat Bělorusko za poslední diktaturu v Evropě, představy o tamním režimu jsou ale často zkreslené nebo neúplné. Na ulici vás nepřejede tank a nemusíte si s sebou vozit salámy. Bělorusko lze prý v určitých aspektech přirovnat k České republice a problémy mívají spíše neakreditovaní zahraniční novináři, jak prozradili v rozhovoru novináři Euroradia Jauhen Valošin a Vital Ruchajn, který byl ale kvůli své práci krátce zadržen a vězněn.

Euroradio se snaží dělat vlny. Vysílá z Polska, zejména do příhraničních oblastí a chce své vysílání rozšířit dál do vnitrozemí. Usiluje o nezávislost, je finančně podporované mezinárodním společenstvím. Věnuje se zpravodajství, kultuře, organizuje hudební festivaly, stanice oslovuje mladé publikum.

I když má omezené pole působnosti, daří se mu přinášet do společnosti i do politických reálií důležitá témata a dosahovat změn. „Zabývali jsme se tématem úmrtnosti rodiček, prezident Běloruska tvrdil, že to není problém, že úmrtnost neexistuje. Ale my jsme zjistili dvě úmrtí v malém městě během půl roku. Po našich investigacích dochází i k dílčím změnám. Referovali jsme o obchodu s drogami. Výsledkem bylo, že jeden z poslanců parlamentu předložil prezidentovi o věci dokumenty. Na základě toho došlo ke změně legislativy. Možná je to nestandardní, ale parlament v Bělorusku až takovou roli nehraje, má spíše symbolickou úlohu. O všem důležitém rozhoduje prezident,“ vysvětluje Jauhen.

„Také jsme vysílali hodinu na FM vlnách v Minsku a okolí, hodně lidí nás poslouchalo. Zanedlouho vlastníky stanice, která nám poskytovala prostor, začali vyšetřovat. Ale necítíme nějaký velký tlak. Jsme nepolitičtí v tom smyslu, že nevyjadřujeme opoziční názory. Nikoho nepodporujeme, snažíme si zachovat nezávislost a klademe nepříjemné otázky na obě strany,“ osvětluje pozici stanice Vital.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.