Rozumem jsem věděla, že dítě s vývojovou vadou nezvládneme. Uvnitř mě ale všechno křičelo

13. únor 2023

Evino čekání na narození zdravé dcery se během jednoho vyšetření změnilo na těžký příběh, který v sobě zahrnuje velmi složitou volbu a nakonec i porod mrtvého miminka.

„Zdálo se mi, že nikdo neví, jak se mnou má mluvit. Nikdo se mi nedíval do očí. Když jsem se jednoho ze zdravotníků zeptala, co se bude dít a jestli dcera zemře během porodu nebo už před ním, odpověděl mi, že neví, co mi mát říct, že je to hrozně těžký. Byla jsem ráda aspoň za to,“ vzpomíná Eva na porod holčičky s vrozenou vývojovou vadou.

„O těch nejzásadnějších vývojových vadách se žena většinou nedozví, protože těhotenství skončí ještě dřív, než ho zaznamená,“ říká primář gynekologicko-porodnické kliniky Thomayerovy nemocnice Petr Kolek. „Můžu ale vyloučit, že bychom kvůli vrozené vývojové vadě ukončili zdravé těhotenství. Metody, kterými diagnózu určujeme, jsou naprosto spolehlivé,“ dodává.

„Pokud je to možné a matka se na to cítí, nechme dítě zemřít v její náruči. Zároveň nikdy nesuďme ty, které chtějí hned po zjištění diagnózy potrat a tuhle kapitolu okamžitě uzavřít,“ popisuje porodní bába Alžběta Samková různé možnosti toho, jak se rodiče snaží vypořádat s faktem, že jejich dítě má vrozenou vývojovou vadu.

Co se přesně děje při porodu mrtvého miminka uprostřed těhotenství? Poslechněte si podcast Jiné stavy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.