Ryby jsou závislé na perníku a dětská hračka rapuje o kokainu. To jsou zprávy minulého týdne

16. červenec 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejhebčí maliny ze zpravodajské zahrádky. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu, která se zajímá o narkobyznys, zaujala zpráva o tom, že stopy pervitinu ve vodě způsobují rybám závislost, jak zjistili čeští vědci. Odborníci izolovali pstruhy v nádrži s vodou, do které přidali množství metamfetaminu, které se normálně nachází ve sladkovodních řekách. Po osmi týdnech je přesunuli do kádě s vodou bez přidaného pervitinu. Když nakonec ryby dostaly na výběr, v jaké nádrži chtějí být, vybíraly si v průběhu prvních čtyř dní tu kontaminovanou. Udělaly bychom to samé, myslí si Mikrovlnky.

Zuzanu jako fanynku asijských bizarností ohromila zpráva o tom, že obchodní řetězce na Tchaj-wanu prodávají dětskou hračku, která v posledních dnech vzbudila vášně v Polsku. Roztomilý plyšový kaktus totiž po stisknutí tlačítka začne tančit na známou polskou píseň o závislosti na kokainu a s ním spojených depresivních stavech.

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby se nepodívaly i na dění v Brně. Tam jistý mladý muž chtěl zařídit, aby měl jeho známý kde zaparkovat své vozidlo. K zabrání parkovacího místa dotyčný zvolil netradiční techniku. Na silnici potenciálním zájemcům o místa ke stání nasprejoval vzkaz RESERVE a OK. Protože strážníci měli oči na šťopkách, neobejde se ani tento incident bez trestu.

Je mezi brněnským kreativcem, rapujícím kaktusem a zdrogovanými rybami nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci nikomu nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.