S Lunchmeatem má Praha konečně plnohodnotný hudební festival se špičkovým line-upem

16. říjen 2017

S ještě většími ambicemi než v minulých letech se do podzimního klubového programu v Praze vrací festival Lunchmeat. I když už byl rozprostřen do více dní, hlavní část programu byla koncentrována do jednoho večera. Až letos ale jde o přehlídku, která stojí na třech rovnocenných koncertních nocích. Spolu se zdrcujícím line-upem všech tří večerů tak Lunchmeat Praze po dlouhých letech přináší plnohodnotný městský festival, který čím dál víc snese srovnání se svými vzory – krakovským Unsoundem anebo berlínským CTM.

Klubová scéna v Praze v posledních letech zažívala značný rozkvět a pozornost publika. Stále tu ale kromě několika fungujících mikroscén (za všechny např. A.M. 180, Punctum, BCAA System nebo Ankali) neexistuje stabilní podhoubí, ze kterého by mohly dlouhodobě vyrůstat a prosperovat i nové kolektivy. Klubové prostory nemají dlouhou životnost a z klubových večerů se vydělává stále hůř, což je trend, který nepostihuje pouze Prahu.

Boom EDM, a tak i expanze zájmu o elektronickou hudbu, se nejčastěji projevují na evropských festivalech. Ty čím dál více uspokojují zájmy posluchačů středního proudu, zároveň ale lákají i středně velká jména klubové elektronické hudby. Bohatství mainstreamu tak do jisté míry prokapává i na ně, poplatky za booking umělců se ale zároveň zvyšují do té míry, že pro malé promotéry je stále nereálnější dovolit si vysněná jména.

03725410.jpeg

I proto je letošní program pražské klubové scény oproti posledním létům podstatně chudší na jednorázové večery větších jmen. Nezměrné celoroční nadšení nemůže vydržet donekonečna – i kvůli tomu, že publikum je příliš nestabilní a nepředvídatelné. Jednodušší jak ekonomicky, kvůli sponzorům či grantům, tak produkčně je prostě uspořádat větší a viditelnější akci.

Klubovou apatii letošního roku tak do velké míry nahrazuje Lunchmeat 2017, který se svým třídenním programem stále více řadí po bok středoevropských ekvivalentů Unsound, CTM, Donaufestival, Next či UH Fest. Středně velký festival elektronické a experimentální klubové hudby, který by byl schopný programem pojmout více večerů v řadě, přitom Praze chyběl dlouhodobě. V posledních deseti letech taková kritéria dokázal naplnit především festival Babel pořádaný v letech 2011 a 2012 a festival Sperm, který skončil v roce 2011. Ani jeden z nich ale nenabízel tak nabitý line-up jako letošní Lunchmeat.

Z prostor bývalých Elektrických podniků na Bubenské, které hostí i klub NEONE, se festival vrací do Veletržního paláce, jmenovitě do Studia Hrdinů. Od čtvrtka 19. října tu proběhnou tři klubové noci, které představí víceméně veškeré hlavní polohy elektronické a experimentální hudby roku 2017. Lunchmeat tradičně dává prostor domácím vizuálním umělcům, větší místo v line-upu ale letos mají i zástupci tuzemské klubové scény – kromě jiných i Sky to Speak, Dash či Kewu s Aid Kidem.

Deska týdne: Jlin vyměnila footworku srdce a postavila si vlastní svět

Jlin

Pro americkou producentku Jlin je footwork základní inspirací. Splašený tep však na novince Black Origami hraje roli jen jednoho z mnoha impulsů. Její druhé album nešlape v ničích stopách a po vlastní ose směřuje do neprobádaného území.

Stejně jako vloni je těžké i letos najít headlinera festivalu. Nabízí se ale několik linií – tu, která se od klubové hudby odráží do avantgardnějších poloh, reprezentují mimo jiné dvojice Second Woman, Aïsha Devi či M.E.S.H. a především Laurel Halo, která se do Prahy vrací s oceňovaným albem Dust.

Americká producentka se představí na zřejmě nejnabitějším pátečním večeru vedle krajanky Jlin, jejíž set postavený na dvou skvělých dosavadních albech Dark Energy a Black Origami by měl být vrcholem festivalu. Tím ale bude i showcase jihoafrického labelu Gqom Oh!, který představí jeho zřejmě nejvýraznější osobnost DJ Lag, jenž stojí za bangerem Ice Drop či řadou frenetických mixů.

V úžasné formě je ale momentálně i kolektiv Fractal Fantasy v Praze zastoupený mimo jiné Zorou Jones. Její letošní eklektický a euforický set v Ósace spojující post-klubovou tvorbu, trap, dubstep či jungle, navíc umocněný skvělými mřížovitými hologramovými projekcemi, patří k mým největším klubovým zážitkům vůbec.

Z letošního line-upu je ale opravdu zatěžko vybírat to nejlepší a opomenout přitom další umělkyně a umělce. Takřka všichny pozvané lze řadit k tomu nejlepšímu, co momentálně elektronická a experimentální hudba nabízí. Od zástupců labelu Stroboscopic Artefacts (Lucy či Rrose), který nadále dokáže nacházet nové polohy na jinak zamrzlé techno scéně, přes brave new trance Lorenza Senniho, až třeba po Visionista, který se po dvou letech vrací s novým, ještě nevydaným albem Value. Lunchmeat 2017 má smysl navštívit prakticky od prvního po posledního interpreta.

Lunchmeat Festival 2017 se odehraje 19. - 22. 10. ve Veletržním paláci v Praze.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka