„S opravdovou konverzací přichází konflikt.“ Zabije Generation Mute telefonování?

16. září 2021

„Opravdu si nemůžu vzpomenout, kdy jsem naposledy telefonoval. Myslím, že jsem to nikdy v životě nedělal,“ říká mladý muž na videu britské BBC s podtitulem Generation Mute. Je pravda, že mladá generace zabije telefonování? Může za to přehlcení informacemi, stydlivost nebo snad asociálnost ovlivněná nenáročnými interakcemi na sociálních sítích? Nebo je název Generation Mute, který mladým lidem přiřkli novináři, jen další mediální past?

Začalo to průzkumem britského Ofcomu v roce 2017, podle kterého pouze 15 % respondentů z kategorie šestnáct až dvacet čtyři let považuje telefonování za důležitý způsob komunikace. Už tehdy vyvolala zveřejněná data silnou reakci.

Čtěte také

„Přivítejte Generation Mute; generaci, která nedokáže zvednout telefon, generaci, která si nechce popovídat u šálku čaje. Protože s opravdovou konverzací přichází konflikt, risk a zranitelnost. A i když můžou naše virtuální bubliny být osamělé, aspoň jsou bezpečné,“ psala v roce 2017 poněkud dramaticky novinářka Eleanor Hall pro The Times.

Ať už s Hall souhlasíme, či ne, není možné, že se opravdu rodí generace, pro kterou bude telefonování, případně i konverzace tváří v tvář, složitější než pro starší? Upřednostňuju e-mail nebo esemesky, protože tam mám možnost připravit si to dopředu, říká dvaadvacetiletá Johana, „u telefonování se musím okamžitě rozhodnout, co říct, je to víc stresující.

Co když ale úzkost z telefonování není daná generacemi, ale věkem? Nebo nejsme ochotní telefonovat proto, že se uzavíráme do vlastních bublin? Poslechněte si reportáž o Generation Mute a všechno se dozvíte. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.