S plynem a ropou z Ruska kupujeme i válku. Musíme se zaměřit na úspornost a obnovitelné zdroje

1. březen 2022

Fosilní paliva jsou v klimaticky šetrné Evropě sice na ústupu, závislost na ruském dovozu je ale i tak velká. Zemní plyn měl být berličkou při přechodu na obnovitelné zdroje energie jakožto flexibilní zdroj, který umí vykrývat případné výpadky. Na druhé straně obchodního vztahu je Rusko, které na vývozu paliv staví svoji ekonomiku. Jak do rozehrané partie vstupuje konflikt na Ukrajině?

Podle serveru Fakta o klimatu dodává Ruská federace do Evropské unie 42 % roční spotřeby zemního plynu. V případě Česka je to přes různé subdodavatele téměř všechen.

Vztahy s Ruskem se v souvislosti s nepřijatelným krveprolitím na Ukrajině radikálně proměňují. Putinův režim může svoji masivní armádu živit díky nerostným surovinám, které na území federace těží a prodává nejen do Evropy. Symbolem čilého obchodu může být nově zmražený projekt plynovodu Nord Stream 2, který měl přivádět důležitou surovinu do Německa napřímo. S tím je teď konec.

Jiří Koželouh

„Omezení dovozu plynu a ropy z Ruska nám může vytvářet problémy, ale je to jedna z účinných možností, jak omezit agresi ruského režimu na Ukrajině,“ říká expert na energetiku Hnutí DUHA Jiří Koželouh. Jak ale omezit přísun suroviny, která zčásti pohání průmysl, vytápí naše domovy a měla být flexibilním zdrojem, který dokáže rychle zastoupit obnovitelné zdroje v případě hrozícího výpadku?

„Nebude to vůbec jednoduché, naštěstí je zima skoro u konce a myslím si, že teď se dá tvrdě zakročit. Ve hře je případná expanze ruských vojsk dál na západ,“ upozorňuje na přímou vazbu mezi penězi z fosilních zdrojů a válečným konfliktem Koželouh.

Čtěte také

Cest, jak dočasně nahradit zemní plyn z Ruska, je několik. Vyváží ho v kapalné formě USA, dá se pořídit z Norska nebo z oblasti Blízkého východu. Otázkou je, jestli takto dovezený plyn tuzemští odběratelé dokáží uplatit. Jiří Koželouh při tom upozorňuje, že je důležité postupovat v energetice na úrovni Evropské unie společně.

Přestože je možné dočasné oživení lokálního hnědého uhlí, jako jediné a dlouhodobé řešení i z důvodu tenčení jeho zásob se ukazuje masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie s možností elektřinu dovézt například z jižních států Evropy, kde jsou vhodné podmínky pro solární energetiku, nebo ze severu, kde jsou velké rezervy v instalování větrných elektráren.

Jaké plány mělo Česko se zemním plynem při odchodu od uhlí? Proč musíme zemní plyn a ropu přestat dovážet z Ruské federace? Jak zemní plyn z Ruska nahradit? A proč Německo připouští krátkodobé ponechání některých jaderných zdrojů? Pusťte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka