„S žádnými nadpřirozenými silami jsem se nesetkal,“ říká skeptický kouzelník a hypnotizér

31. březen 2019

Jakub Kroulík je hypnotizér a mentalista, který v tom, co dělá, zároveň důsledně uplatňuje racionalitu a skeptický přístup. Kouzlo podle něj není projev nadpřirozených schopností, ale dobře vymyšlená – a hlavně dobře natrénovaná – psychologická hra. I když je Kroulík schopen zhypnotizovaného člověka přinutit, aby se pohyboval proti své vůli nebo třeba naopak nebyl schopen se pohnout, zdůrazňuje, že nejde o nic nadpřirozeného či parapsychologického.

Velmi důležitý je podle Kroulíka etický přístup – jsou totiž věci, které se teoreticky dají udělat, ale eticky jsou krajně problematické. Popisuje například, že mu píší lidé, kteří chtějí pomocí hypnózy druhého člověka řešit svoje milostné vztahy. „Jak by se vám líbilo, kdyby mi váš partner řekl, abych zhypnotizoval vás?“ reaguje obvykle Kroulík. Hypnóza je velmi citlivá oblast. Musí se dělat se souhlasem všech zúčastněných a především platí, že člověk, kterého na akci zhypnotizujete, musí odcházet ve stejném stavu, v jakém přišel.

Jakub Kroulík v SVČ Krnov

Hypnóza, do které se člověk pouští bez dostatečných zkušeností a kontroly nad tím, co dělá, nebo bez etické zodpovědnosti, může být doopravdy nebezpečná. Jako příklad mentalistů, kteří tuto zodpovědnost nemají, Kroulík uvádí evangelikální pastory, kteří v rámci velkolepých show například „léčí“ dotekem ruky. Je ale možné, aby byl někdo mentalistou, aniž by si to sám uvědomoval? Podle Kroulíka existují určité přirozené vlohy – někdo například jen vejde na jeviště a hned všichni ztichnou, má pozornost celého publika. I to je důležitá složka kouzelnického umění.

Jakub Kroulík přitom přiznává, že i jako racionální a skeptický kouzelník se nechává inspirovat nejrůznějšími jasnovidci, vymítači a šarlatány, protože jejich přístupy v jistém smyslu hodně dobře fungují. On ale na rozdíl od nich všem otevřeně říká, že klíčový princip jeho umění nejsou tajemné síly, ale racionální práce s psychologií člověka.

Zajímá vás, jak se Jakub Kroulík ke kouzlům a hypnóze dostal? Jak vypadá jeho spolupráce s českými skeptiky? A pochyboval někdy o tom, že má opravdu všechno racionální vysvětlení? Pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio