Šachisty vyřazují ze hry za šíření ruské propagandy. Za šachovnici se ale nehrne ani mistr světa Carlsen

22. duben 2022
Tribuna

Na podzim Magnus Carlsen jasně uhájil titul šachového mistra světa. Je o několik měsíců později a chystá se další velký turnaj – tentokrát v něm půjde o to, kdo bude příštím vyzyvatelem norského šampiona. Do příprav však zasáhla agrese Ruska na Ukrajině, kvůli jejíž podpoře přišel o účast ruský velmistr Sergej Karjakin. Kdo ho nahradí a jak si šachový svět ví nebo neví rady se sportovními sankcemi?

Sovětští velmistři vládli v poválečném období šachovému světu, dokud je z trůnu v památném zápase v roce 1972 nesesadil Američan Bobby Fischer. A i když se poté zásluhou Anatolije Karpova – nynějšího poslance ruské Dumy – na výsluní vrátili, Garry Kasparov se svým politickým smýšlením udělal na konci 80. let tečku za sovětskou érou v šachu.

Od té doby Rusko, s výjimkou Vladimira Kramnika na přelomu milénia, šachového mistra světa nemělo. V roce 2016 se jím málem stal Sergej Karjakin, ten ale v současnosti čelí úplně jiným problémům. Pro své proruské postoje a roli ve válečné propagandě totiž dostal od etické komise federace FIDE zákaz startu na půl roku.

Čtěte také

Přijde tak o nadcházející Turnaj kandidátů, ze kterého vzejde nový vyzyvatel v mistrovském souboji. „Karjakin vystupuje veřejně v ruských státních médiích, zapojuje se do propagandy, mluví o denacifikaci Ukrajiny. Na videích je vidět, jak má na sobě mikinu s obřím vyobrazením Putina. Přitom se na Ukrajině sám narodil a do 19 let ji i reprezentoval,“ popisuje Vojta Jírovec.

Podobné názory ale velká většina jeho krajanů mezi šachisty nesdílí. „Více než čtyřicet jich podepsalo otevřený dopis, ve kterém vyzývají k zastavení bojů,“ dodává Vojta. Karjakinovo vyřazení výrazně ovlivnilo i kvalifikační proces pro již zmíněný Turnaj kandidátů. Aktuálně to vypadá, že jej místo vyřazeného Rusa bude hrát Číňan Ting Li-žen, ovšem za předpokladu, že stihne během krátké doby odehrát třicet klasických partií.

Čtěte také

To je totiž podmínka pro účast, Tingovi proto doma v Číně uspořádali narychlo turnaje s jeho krajany. Ne všem se tento postup zamlouvá. „Je to trochu, jako kdyby Slavii slíbili, že bude hrát Ligu mistrů, musí ale odehrát deset zápasů s českými kluby a osm z toho vyhrát,“ říká Vojta s tím, že motivace slávistických soupeřů zřejmě také nebude vysoká.

Turnaj kandidátů, který se uskuteční na přelomu června a července, tak už nyní aspiruje na jednu z velmi kontroverzních událostí roku. Ještě kontroverznějším se přitom může stát, pokud mistr světa Carlsen splní své hrozby a skutečně se rozhodne, že titul nebude chtít obhajovat. Vítěz Turnaje kandidátů by se tím stal také mistrem světa.

Ruský šachový velmistr Sergej Karjakin dostal zákaz na půl roku. Důvod? Jeho role ve válečné propagandě režimu Vladimira Putina. Jak se k situaci staví šachový svět, probereme v novém dílu magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio